Apple patentoi sormenjälkilukijan ja NFC:n yhdistävän tekniikan

Manu Pitkänen
8. syyskuuta, 2013 10:39

Apple on hakenut Yhdysvalloissa ja Euroopassa patenttia tekniikalle, joka yhdistää sormenjälkilukijan ja NFC-tekniikan toisiinsa. Tällainen ratkaisu voi osoittautua hyödylliseksi esimerkiksi lähimaksamisessa: puhelinta vilautetaan kaupan NFC-maksupäätteellä ja maksutapahtuma varmennetaan omalla sormenjäljellä (ilman PIN-koodien kirjoittamista).
Useiden huhujen mukaan Apple esittelee ensi viikon tiistaina uuden iPhone 5S -älypuhelimen, jossa käytettäisiin Applen viime vuonna ostaman AuthenTecin sormenjälkilukutekniikkaa. Ei ole kuitenkaan varmaa, että Apple mahdollistaisi maksujen varmentamisen sormenjälkilukijalla vielä. Ominaisuuden toimivuutta ja tietoturvaa saatetaan testata ensin laajassa käytössä ennen kuin tekniikkaa aletaan hyödyntää maksamisessa.
Ei ole myöskään varmuutta siitä, että Apple aikoisi sisällyttää NFC-piirin tulevaan iPhoneen. Heinäkuussa yhdysvaltalaisen ISIS-maksujärjestelmän kerrottiin laajenevan koko maan kattavaksi. Samalla NFC-tekniikkaan perustuvan järjestelmän kerrottiin olevan yhteensopiva iPhonen kanssa. Yhteensopivuus on saatettu järjestää ilman NFC:tä. Applen markkinointijohtaja Phill Schillerin mukaan NFC ei ole välttämättä ratkaisu mihinkään ongelmaan, mutta patenttihakemusten perusteella Applella on kiinnostusta tekniikkaa kohtaan.
Apple jätti patenttihakemuksensa Yhdysvalloissa 1. maaliskuuta 2012, eli ennen kuin AuthenTec-kauppa tuli julki. Hakemus julkaistiin tämän viikon torstaina. Siinä ei ole lainkaan viittauksia Appleen, mutta keksijöiksi nimetyt henkilöt työskentelevät Applella. Euroopassa patentin hakijaksi on nimetty Apple.
Applen biometriseen tunnistautumiseen liittyvät panostukset eivät ole jääneet pelkästään AuthenTecin ostoon. Yhtiö lisenssoi viime vuoden lopulla australialaisen Microlatchin tekniikoita. Microlatchilla kerrotaan olevan hallussa patentti, jossa kuvailun tekniikan avulla voidaan luoda pankkien turvallisuuskriteerit täyttävä biometrinen tunnistautumisjärjestelmä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iOS 7 Apple iPhone sormenjälki
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.