Apple julkisti iPhone 5s:n – tunnistaa sinun kosketuksesi

Manu Pitkänen
10. syyskuuta, 2013 20:36

Apple esitteli tänään Cupertinossa yhtiön pääkonttorilla odotetusti uuden iPhone 5s -älypuhelimen. Esitelty malli edustaa vuonna 2007 alkunsa saaneen iPhone-malliston seitsemättä sukupolvea. IPhone 5s:n suurin myyntivaltti on kotinäppäimeen integroitu sormenjälkilukija, jonka tuloa Applen tuotteisiin on huhuttu viime vuoden kesästä lähtien. Tuolloin ilmeni, että IT-jätti oli ostanut AuthenTec-nimisen biometriseen tunnistamiseen erikoistuneen yhtiön.
Puhelimesta löytyy ulkonäön puolesta kokonaan uusittu iOS 7 -käyttöjärjestelmä, joka sisältää parannetun moniajon, Control Center -asetuskeskuksen, uusitun Siri-avustajan sekä AirDrop-ominaisuuden.
IPhone 5s:ssä on miljardista transistorista koostuva 64-bittinen A7-suoritin. Apple päivitti samalla myös iOS-käyttöjärjestelmän tukemaan 64-bittistä arkkitehtuuria, rikkomatta kuitenkaan yhteensopivuutta 32-bittisten ohjelmien kanssa. Puhelimesta löytyy myös M7-apuprosessori, jonka tehtävänä on tarkkailla jatkuvasti puhelimen liikettä. Piiri mahdollistaa uudenlaiset terveys- ja kuntoilusovellukset.
Kamera koostuu viidestä linssistä ja aukkoluvun kerrotaan olevan f/2.2. Kennon pinta-alaa on kasvatettu 15 prosentilla, mikä tarkoittaa käytännössä että jokainen pikseli on kooltaan 1,5 mikronia. IPhone 5s:stä löytyy myös kaksois-LED-kuvausvalo. Valoista toinen tuottaa valkoista ja toinen sävyltään lämpimämpää valoa. Valojen suhdetta säädetään kuvaustilanteeseen sopivaksi. Puhelimesta löytyy myös sarjakuvaus, jonka avulla voi napata 10 kuvaa sekunnissa, sekä Slo-Mo-videokuvaustila (120 FPS @ 720p).
Kotinäppäimeen integroitu sormenjälkilukija yltää 550 PPI:n tarkkuuteen ja se on suojattu safiirilasilla. Kotinäppäintä reunustaa sormen havaitsemiseen käytettävä teräksinen rengas. Lukijaa voidaan käyttää puhelimen lukituksen avaamiseen, tiettyjen toimintojen suorittamiseen sovellusten sisällä (esimerkiksi sisältöostojen hyväksyminen). IPhone 5s tunnistaa useita sormenjälkiä, jotka suojataan puhelimen muistille. Applen mukaan sormenjälkiin liittyviä tietoja ei siirretä yhtiön palvelimille.
Puhelin tulee saataville kolmessa eri värissä: mustana, valkoisena/kultana ja valkoisena/hopeana. Tallennusvaihtoehtoja on myös kolme: 16, 32 ja 64 gigatavua. Niiden hinnat ovat (Yhdysvalloissa, kahden vuoden kytky), 199, 299 ja 399 dollaria. Myynti alkaa isoimmilla markkinoilla 20. syyskuuta. Joulukuuhun mennessä iPhone 5s on saatavilla sadassa maassa.


Lue myös nämä
Tägit
Apple iOS 7 Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.