Sitä ei ollut kymmen vuotta sitten – nyt se on suurempi bisnes kuin Coca-Cola ja McDonald's yhteensä

Manu Pitkänen
28. syyskuuta, 2013 15:27

Applen vuonna 2007 esittelemä iPhone on saavuttanut niin ilmiömäisen suosion, ettei sen suuruutta pysty äkkiseltään hahmottamaan. Bloomberg on koostanut kaavion, joka auttaa ymmärtämään miten suuresta bisnestä on oikeastaan kyse.
IPhonen suosio on yllättänyt jokaisen – ehkä myös Applen, jonka kassa paisui iPhonen ja iPadin myötä jo "liian suureksi". Rahaa oli enemmän kuin mitä Apple pystyi käyttämään liiketoimintansa kehittämiseen tai kasvattamiseen. Kassavarannolle ei keksitty parempaakaan käyttöä kuin ostaa omia osakkeita 100 miljardilla dollarilla. Yhtiö on alkanut myös maksaa osinkoa osakkeenomistajilleen.
Applen historian suurin yritysosto oli NeXTin hankkiminen 404 miljoonalla dollarilla vuonna 1997. IT-jätti käyttää näin ollen omien osakkeiden ostamiseen noin 250 kertaa enemmän rahaa kuin mitä se on käyttänyt minkään toisen yhtiön ostamiseen.
Bloombergin mukaan iPhone on Applelle liikevaihdolla mitattuna 88 miljardin dollarin bisnes. Jos Apple päättäisi jostain syystä lohkaista puhelinliiketoiminnan omaksi yhtiöksi, olisi se suurempi kuin Coca-Cola ja McDonald's yhteensä. Ei tarvinne erikseen sanoa, että molemmat yhtiöt ovat aika isoja. Myös Microsoft pyörittää isoa bisnestä – yhtiön Windows-käyttöjärjestelmä löytyy lähes jokaisesta PC:stä – mutta liikevaihdolla mitattuna se häviää iPhonelle. Luottoyhtiö Visan pitäisi kasvattaa liikevaihtoaan kymmenkertaiseksi jos se haluaisi ohittaa iPhonen.
Applen liikevaihdosta hieman yli puolet tulee iPhonesta (88 miljardia dollaria). Yhtiön kaikki muut tuotteet (iPad, iPod, Mac-tietokoneet, iTunes jne.) muodostavat toisen puolen (81 miljardia dollaria). Applen kannalta iPhonessa on parasta se, ettei se ole mikään isoksi paisunut bisnes, joka tuottaa välillä tappiota ja välillä vähän voittoa. Yhtiön kassa on kasvanut kymmenkertaiseksi vuoden 2007 tasosta, eli iPhone on iso bisnes, joka myös tuottaa paljon rahaa.
Vertailun vuoksi todettakoon vielä, että Microsoft on ostamassa Nokia puhelinliiketoiminnan (johon kuuluu älypuhelimien lisäksi myös peruspuhelimet) 5,1 miljardilla dollarilla (kauppaan kuuluu myös patenttien lisensointi 2,2 miljardilla dollarilla). BlackBerryä ollaan taas ostamassa 4,7 miljardilla dollarilla, joka on todennäköisesti vähemmän kuin iPhone 5s:n ja 5c:n liikevaihto viime viikonloppuna.
Kymmenen vuotta ennen ensimmäisen iPhonen julkaisua Apple oli konkurssin partaalla. Nykyään yhtiö on markkina-arvolla mitattuna maailman suurin yhtiö.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone Apple iPad
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.