Jorma Ollila paljastaa: Nokian heikkoudet olivat tiedossa jo 1990-luvulla

Manu Pitkänen
17. lokakuuta, 2013 9:43

Nokian entinen toimitusjohtaja ja hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila ei suostunut kommentoimaan yhtiön puhelinliiketoiminnan myyntiä syyskuun alussa, mutta nyt elämäkertansa julkaisun myötä hänenkin kielenkantansa ovat avautuneet.
Ollila myöntää Helsingin Sanomien haastattelussa, että Windows Phoneen siirtyminen oli virhe, koska Nokia ei kyennyt luomaan Microsoftin käyttöjärjestelmästä kunnollista vaihtoehtoa Androidille ja iPhonelle. Ollilan mukaan käyttöjärjestelmävaihdosta mietittiin tarkasti joulukuussa 2010 ja tammikuussa 2011. Hänen mukaan yhtiön ulkopuoliset neuvonantajat, yhtiön johto ja tuotekehitys tukivat päätöstä.
Nokian heikkoudet, jotka lopulta ajoivat yhtiön Windows Phonen pariin, olivat Ollilan mukaan tiedossa jo 1990-luvulla. Matkapuhelinjätillä oli vaikeuksia ohjelmistoissa ja niiden korjaamiseenkin oli suunnitelmia, mutta ne eivät kuitenkaan toteutuneet. Nokialla oli Piilaaksossa tuhat ihmistä töissä, joiden tehtävänä oli tutkailla ohjelmistokehityksen uusia tuulia. Siinä ei onnistuttu ja Ollila myöntää sen olleen yksi keskeisimmistä epäonnistumisista.
Nokian riippakivenä oli myös suhteet operaattoreihin, joilla oli paljon sananvaltaa yhtiön tuotemallistoon. Ollilan mukaan Nokialla oli suunnitelmissa keskittyä kalliisiin älypuhelimiin, kuten Apple teki, mutta operaattorit halusivat siltä edullisia matkapuhelimia.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Apple iPhone Symbian MeeGo Windows Phone Jorma Ollila
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.