Testissä Sony Xperia Z1 - vedenkestävä megapikselihirmu?

Sami Koivunen
11. marraskuuta, 2013 17:10

Ainoastaan vähän yli puoli vuotta helmikuussa julkaistun Xperia Z -puhelimen jälkeen Sony toi uuden Xperia Z1 -lippulaivan Suomen markkinoille. Edeltävään malliin verrattuna Sony muun muassa suurensi kamerasensoria, lisäsi kamerapainikkeen ja myös isomman akun.
Suurimpana valttinaan Sony on nopealla aikataululla päässyt korjaamaan Xperia Z:n puutteita kilpailijoiden vasta tuodessa vedenkestäviä puhelimia markkinoille. IP-luokitusta onkin saatu nostettua Xperia Z -mallin IP 57:stä IP 58:aan. Xperia Z1:n luvataan kestävän upotuksen metrin syvyyteen puoleksi tunniksi.
Huomattavaa on myös erityisesti akun merkittävä suurentuminen 2330 milliampeeritunnista 3050 milliampeerituntiin, joka on jo varsin kunnioitettava luku isommallekin puhletille.

Tekniikka


Xperia Z1 on raudaltaan aivan samalla viivalla markkinoiden kärkipuhelimien kanssa. Järjestelmäpiirinä on muun muassa LG G2-, Nexus 5- ja Samsung Galaxy Note 3 -puhelimista tuttu neliytiminen 2,2 GHz:n Snapdragon 800 -järjestelmäpiiri. 2 gigan RAM -muisti ja 16 gigan sisäinen tallennustila täsmäävät Xperia Z -mallin kanssa ja ovatkin microSD-lisämuistipaikan myötä ehdottomasti riittäviä kokoluokassaan.


Xperia Z1 sisältää Triluminous- ja X-Reality Engine -tekniikoilla rakennetun viiden tuuman Full HD -näytön. Tekniikoiden yhteiskäyttö mahdollistaa rikkaamman ja luonnollisemman näköiset värit, mutta kontrasti ei aivan yllä AMOLED-näyttöjen tasolle. Käytännössä mustan värin haalistumisen voi huomata katselemalla kriittisesti puhelinta eri katselukulmista. Kaiken kaikkiaan kuvan terävyys on 441 ppi:n myötä erinomaista luokkaa ja esimerkiksi ulkokäyttö ei tuota ongelmia.
Massiivinen 3050 milliampeeritunnin akku ei yllättäen tarjoa häikäisevää suorituskestoa, mutta käytännön käytössä akkua on vaikea sulattaa loppuun yhden päivän aikana. Pelikäytössä akun huomasi laskevan siinä määrin, että tuntien pelailu päivittäin olisi Z1:lle haaste. Akku ei ole puhelimesta irroitettavissa, mikä voidaan laskea pieneksi miinukseksi.

Muotoilu ja rakenne


Kamerasensorin suurentaminen on aiheuttanut kompromisseja puhelimen kokoon. Etupaneelia on suurennettu, vaikka itse näytön koko on pysynyt samana. Xperia Z1 on myös paksumpi ja painavampi kuin edeltäjänsä. Puhelin tuntuukin kädessä verrattain raskaalta. Muotoilu on ulkoisesti upea, mutta painikkeiden sijoittelu vaatii totuttelua ja lopultakaan ratkaisuja ei voi sanoa täydellisen miellyttäväksi.



Sonyn keksintö tehdä virtapainikkeesta pieni, metallinen ja ympyränmuotoinen on ehdottomasti tyylikkään näköinen, mutta ei kovin käytännöllinen. Omiin käsiini puhelimen painikesijoittelut toimivat, mutta käteni lienevät verrattain isokokoiset ja pienikätisille puhelimen käsittely yhdellä kädellä saattaa olla ongelma. Painikkeiden sijoittelu näyttää ulkoisesti hieman erikoiselta virtapainikkeen ollessa keskellä oikeaa reunaa ja äänensäädön ollessa virtapainikkeen alapuolella. Samalta reunalta löytyy myös kamerapainike, joka tunnistaa puolipainalluksen kuvan tarkentamiseksi ja pohjaanpainalluksen kuvan ottamiseksi.
Edeltäjäänsä verrattuna Sony ei ole tukkinut puhelimen kuulokeliitäntää, mutta kaikki muut liitännät on edelleen visusti tukittu. Läpät ovat kuitenkin pienen totuttelun jälkeen helposti avattavissa. Eniten päänvaivaa aiheutti usein avattava virtaliitin, jonka avaaminen ei ensimmäisillä kerroilla varsinkaan pimeässä ole aivan yksinkertainen tehtävä.

Etupaneelin ehkä harmittavimpia seikkoja on se, kuinka paljon puhelimen potentiaalisesta näytönkoosta on käyttämättä. Varsinkin alareunassa on huomattavan iso musta reunus.

Käyttöliittymä


Sony Xperia Z1 sisältää uutena Androidin 4.2.2 -version ja Xperian oman käyttöliittymän. Puhelimeen saa myös ensi kuun alusta lähtien päivityksen 4.3 Jelly Bean -versioon ja myöhemmin myös 4.4 KitKat -päivityksen. Puhelimen ensimmäisellä käynnistyskerralla eteen avautuu viiden valmiiksi rakennetun kotiruudun näkymä, jota Sony antaa käyttäjän muokata mielensä mukaan. Omasta mielestäni kotinäytöt olivat poikkeuksellisen hyvin suunniteltu ja en kokenut tavallisesta poikkeavasti välitöntä tarvetta kotinäkymien täydelliseen uudelleenrakentamiseen. Mukana oli omia widgettejä muun muassa Walkman-musiikkipalvelulle ja kameran pikavalinnoille.



Sony tarjoaa myös lukuisia piensovelluksia, kuten laskimen, kalenterin, ajastimen ja muistiinpanot. Piensovelluksia voi avata useita yhtä aikaa siten, että useampi sovellus näkyy ruudulla yhtä aikaa. Lukitusnäytön ollessa päällä on mahdollista avata nopeasti esimerkiksi kamerasovellus ylhäällä olevan kellon oikealta puolelta.

Kamera


Paperilla Z1:n kamera on vakuuttava tallentaen kuvia 20,7 megapikselin tarkkuudella Exmor RS -kennon koon ollessa 1/2,3 tuumaa ja aukon f2.0. Lisäksi kamerasta löytyy BIONZ-kuvankäsittelijä ja Sonyn omaa G-optiikkaa. Paperitietoihin nähden suorituskyky onkin lievä pettymys. Esimerkiksi Samsungin Galaxy S4 Activeen verrattuna kamera ei astu esiin merkittävästi parempana megapikselien näennäisestä ylivoimaisuudesta huolimatta.


Kamerasta löytyy useita erilaisia kuvaustiloja. Perinteisen panoraaman lisäksi listalta löytyy muun muassa lapsia ehkä kiinnostava virtuaalinen todellisuus, jolla voi lisätä katukuvaan esimerksiksi tulivuoria ja dinosauruksia. Lisäksi mukana on maamerkkejä, tekstejä ja logoja tunnistava Info-eye, jopa 61 kuvaa kahdessa sekunnissa tallentava Timeshift ja live-streamauksen Facebookissa mahdollistava Social streaming muiden perinteisempien työkalujen lisäksi.

Videokuvaus onnistuu parhaimmillaan 1080p tarkkuudella 30 fps, joka häviää selvästi esimerkiksi Galaxy Note 3:n 60 fps Full HD -tarkkuudella ja 4K-kuvausmahdollisuudelle 30 fps. Lopputuloksena video näyttää hyvältä, mutta varsinkin automaattinen tarkennus ottaa helposti isoa roolia kuvauksessa.


Kriittisyydestäni huolimatta Xperia Z1 sisältänee markkinoiden parhaan Android-kameran lukuun ottamatta tietysti Samsungin S4 "kamera, jossa on puhelin" Zoomia. Kameran todellista potentiaalia ei ehkä olekaan vielä nähty ja tilanne on parannettavissa puhelimen omien päivitysten avulla.

Yhteenveto


Sony Xperia Z1 erottuu kilpailijoistaan metallisella ja tyylikkäällä unibody-ulkoasulla. Heti ensimmäisestä käynnistyskerrasta lähtien tulee tunne arvokkaasta laitteesta alkuanimaatioiden ja valmiiksi rakennetun käyttöliittymän ollessa erittäin tyylikkäitä. Rautapuolen ollessa parasta mahdollista laatua puhelimen käyttöikä on varmasti siltä osin hyvä ja missään vaiheessa testin aikana ei tarvinnut huolehtia, että jokin tehtävä saisi puhelimen tökkimään. Tämä on Android-laitteelle merkittävä saavutus.
Edeltäjäänsä verrattuna Xperia Z1 tarjoaa paremman kameran, näytön ja järjestelmäpiirin. Puhelin on kirjoitushetkellä erittäin kallis hinnan ollessa halvimmillaankin 650 euron luokkaa. Xperia Z -edeltäjän noin 500 euron hintaan verrattuna 150 euron hintaero on kuitenkin puhelimen ominaisuuksien puolesta perusteltavissa. Satunnaisen ostajan ostopäätökseen saattaa vaikuttaa hinnan lisäksi merkittävästi myös laitteen melko suuri koko ja erikoinen tuntuma laitetta kädessä pideltäessä.
Kaiken kaikkiaan Sony Xperia Z1 on yksi markkinoiden parhaista kokonaisuuksista. Erot kilpailijoiden lippulaivoihin tulevat lähinnä käyttöjärjestelmästä, kamerasta ja pienistä suorituskykyeroista. Ainoa todella merkittävä etu Xperia Z1:n hyväksi löytyy kattavasta IP-luokituksesta, joka mahdollistaa puhelimen tiputtamisen veteen ja tarjoaa hyvän pölysuojauksen.
Plussat:
+ Kameralle oma painike
+ Suorituskyky
+ IP-luokitus
+ Ulkonäkö
Miinukset:
- Puhelin tuntuu jonkin verran raskaalta
- Kameran suorituskyky ei vastaa odotuksia
- Ergonomia

Sony Xperia Z1

Lue myös nämä
Tägit
Sony Android arvostelut Sony Xperia Z1
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.