Ensivaikutelmia Jollasta - tällaisia kuvia kamera ottaa

Juha Tuppi
28. marraskuuta, 2013 15:48

Jolla kutsui median edustajia tänä aamuna Helsingin Ruoholahteen kokeilemaan eilen julkaistua älypuhelintaan. Parin tunnin testailun perusteella kyseessä on käyttöliittymältään sujuva, jämäkkä ja tyylikäs älypuhelin.
Jolla julkaisi eilen odotetun Sailfish-käyttöjärjestelmällä varustetun älypuhelimensa näyttävästi Helsingin Narinkkatorilla. 450 ensimmäisestä ennakkovarauksen tehneestä 440 haki uuden puhelimen itselleen julkaisutapahtumasta, mutta muut saivat tyytyä älypuhelimen esittelyyn paikan päällä. Jolla onneksi tarjosi tänä aamuna kokeilumahdollisuuden myös niille median edustajille, jotka eivät olleet ennakkovaraajien joukossa - seuraavaksi siis käymme lyhyesti läpi ensivaikutelmia parin tunnin testailun perusteella.
Puhelimen ulkoasu, käsituntuma ja muoto
Puhelin on muodoltaan kulmikas, etenkin verrattuna useisiin muiden valmistajien laitteisiin, mutta kulmikkuus toisaalta lisää sen antamaa jämäkkää vaikutelmaa. Laite tuntuu kädessä hyvältä, ja takakannen miellyttävän tuntuinen mattapinta varmistaa, ettei puhelin luiskahda hikisestäkään kätösestä helposti. Takakannen helppo vaihdettavuus mahdollistaa myös puhelimen värin kustomoinnin omien mieltymysten mukaan. Muovisen takakannen kestävyyttä on spekuloitu pitkälti, mutta sen vaivattoman irroitettavuuden vuoksi voisin kuvitella, ettei se ainakaan kolhimatta rikkoonnu helposti.

Jollasta on karsittu kaikki turhat painikkeet: ainoat napit löytyvät puhelimen oikean sivun yläosasta, jossa sijaitsevat virtakytkin ja äänenvoimakkuuden säätö. Puhelimen yläpäädyssä ovat microUSB- ja audioliittimet, ja sen yläosassa sijaitsevat niin ikään sen etu- ja takakamerat.


Puhelin on 131 mm korkea, 68 mm leveä, 9,9 mm paksu, ja painaa 141 grammaa. Sen koko mahdollistaa periaatteessa yhdellä kädellä käyttämisen, mutta erityisesti käyttöliittymän vaatimien pitkien, näytön ylä- tai alareunoista aloitettavien vetojen vuoksi kahdella kädellä operoiminen tekee laitteen käytön huomattavasti sulavammaksi ja vaivattomammaksi. Voi toki olla, ettei tätä ongelmaa esiinny suurikätisillä käyttäjillä.
Näyttö
Jollassa on 4,5 tuuman IPS qHD -kosketusnäyttö Gorilla 2 -lasilla varustettuna. Näytön koko vaikutti riittävän käyttöliittymän ja sovellusten sulavaan käyttökokemukseen, eivätkä sen tarkkuus ja selkeys jättäneet toivomisen varaa. Näytöstä tuntui saavan tyydyttävästi selvää jopa kirkkaassa auringonvalossa.

Kamera
Puhelin tulee kahdella kameralla varustettuna: takaa löytyy kahdeksan megapikselin kamera LED-salamalla ja automaattitarkennuksella, etupuolelta kahden megapikselin kamera. Kameroiden vaihtaminen kuvattaessa tapahtui kamera-asetuksista yhdellä painalluksella. Digitaalista zoomausta ei sovelluksesta vielä löytynyt, mutten sellaista oikeastaan jäänyt kaipaamaankaan. Alla oleva kuva on otettu Jollalla, ja siinä näkyy Jollan tuotepaketti sisältöineen.
Jollalla otetut kuvat


Laitteisto
Jollaa pyörittää Qualcommin 1,4 gigahertsin tuplaydinprosessori. Keskusmuistia puhelimesta löytyy gigan verran, ja tallennuskapasiteettia 16 gigatavua. Laitteessa on myös microSD-korttipaikka. Erilaisia antureita Jolla sisältää viisi: etäisyys-, kiihtyvyys-, gyroskooppi- ja valoisuusanturit sekä sähköisen kompassin. Vaihdettavan 2100 milliampeeritunnin akun kestoksi on arvioitu virallisesti 9-10 tuntia puhekäytössä; käytännössä akun voinee odottaa kestävän normaalikäytössä päivän verran yhdellä latauksella. Jollassa on myös tekniset valmiudet 4G LTE -tiedonsiirtoon, mutta puhelin ei toistaiseksi tue sitä.
Käyttöliittymä ja sovellukset
Lienee syytä heti alkuun mainita, että olen Android-puhelimen omistaja, enkä ole koskaan paljoa käyttänyt Nokian N9 -mallia. Tästä johtuen osa seuraavista huomiosta saattaa tuntua jollekulle itsestäänselvyyksiltä, mutta itselläni oli alkuun pientä opettelua Jollan käyttöliittymän kanssa - ei siksi, että käyttöliittymä olisi vaikea tai kömpelö, vaan lähinnä siksi, että itse välissä epäröin täysin selkeän käyttöliittymän kanssa Android-puhelimista tuttujen valikoiden puuttuessa, tai sitten hätiköin sormikomennoissani rauhallisen käskyttämisen sijaan. Käyttöliittymän oppimiskäyrästä kertonee sekin, että lyhyen alkusekoilun jälkeen pari tuntia kestänyt käyttökokemus tuntui oikein miellyttävältä, selkeältä ja sulavalta.
Puhelimen näytön käynnistäminen tapahtuu joko tuplanapautuksella näyttöön tai puhelimen oikealla sivulla olevasta virtakytkimestä. Ensimmäisenä näyttöön tulee aloitusnäkymä, sen alapuolelta löytyy pidossa olevat sovellukset, ja kolmantena sovellusnäkymä. Jollassa on vertikaalinen käyttöliittymä, mikä tarkoittaa sitä, että pääosa komennoista ja näkymästä toiseen siirtyminen tapahtuu pystysuuntaisilla vedoilla. Usein käytetyt toiminnot, kuten esimerkiksi sovelluksen sulkeminen tai ilmoitusnäkymän vilkaiseminen, tapahtuvat näytön ylä- tai alareunasta alkavalla pystysuuntaisella vedolla. Sovellusten sisällä operoiminen tapahtuu sen sijaan näytön sisällä tapahtuvilla kosketuskomennoilla. Kosketuskomennot on syytä tehdä rauhallisesti, ja eri pyyhkäisyjä voi kokeilla koskettamalla ruutua ja vetämällä sormea hitaasti haluttuun suuntaan, jolloin käyttöliittymä näyttää, mitä komennolla saadaan aikaan. Mikäli toiminto ei ole haluttu, voi sen perua viemällä sormen sitä nostamatta takaisin näytön reunaan.

Sovelluksia testilaitteesta löytyi ne yleisimmät: mainitsemisen arvoinen on muun muassa Here-karttapalvelu, joka tosin ei toistaiseksi tarjonnut Turn-by-turn -navigointia. Koska kyseessä ei ole Android-laite, Google Play ei ole käytettävissä, mutta Jolla Store tarjoaa Android-tuen kautta runsain määrin ohjelmia Sailfish-sovelluksia odotellessa.

Loppuyhteenveto
Ensivaikutelmani Jolla-älypuhelimesta on se, että kyseessä on varsin jämäkkä ja toimiva laite. Puhelin saa erityismaininnan hyvällä tavalla yksinkertaistetusta käyttöliittymästä, joka kuitenkin tarjoaa todella monipuolisen ja sulavan käyttökokemuksen. Lopullisen tuomion antamiseksi vaaditaan kuitenkin tarkempaa syyniä ja pitkäjänteistä käytännön kokeilua - jäämme siis odottelemaan testikappaletta.

Lue myös nämä
Tägit
Jolla
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.