Google heitti CyanogenModin ulos Play-kaupastaan

Petteri Pyyny
29. marraskuuta, 2013 11:57

Android-maailman kauhukakara, CyanogenMod, on ylivoimaisesti maailman suosituin vaihtoehtoinen Android-käyttöjärjestelmäversio. Projekti syntyi alunperin tarpeesta päästä eroon laitevalmistajien -- ja osin myös Googlen -- puhelimiin esiasentamista "turhista" ominaisuuksista ja sovelluksista. Sittemmin projektista on tullut suosittu tapa tuoda uusimmat Androidin versiot käyttöön myös laitteisiin, joiden tuen valmistajat ovat lopettaneet jo aikaa sitten.
CyanogenModin suurin ongelma on kuitenkin ollut alusta lähtien se, että ohjelma vaatii tietyn verran teknistä osaamista, jotta se voidaan asentaa puhelimeen -- käytännössä siis puhelimen "roottauksen", joka ei ole mitenkään keskivertokuluttajalle niitä helpoimpia prosesseja.
Sittemmin CyanogenMod on muuttunut harrasteprojektista isommaksi projektiksi ja aivan hiljattain ihan oikeaksi yhtiöksi. Cyanogen Inc keräsi hiljattain sijoittajilta 7 miljoonan dollarin pääomaruiskeen ja alkoi kehittämään toimintaansa kuluttajaystävällisempään suuntaan.
Tärkein askel tässä kehityksessä oli CyanogenModin virallinen asennusohjelma, jonka yhtiö onnistuikin saamaan ladattavaksi Googlen viralliseen Play-kauppaan. Nyt näyttää siltä, että Google ei sittenkään sulata Android-järjestelmänsä "liian helppoa" muuttelua ja on poistanut asennusohjelman kaupastaan.
Google kertoo ohjelman poiston syyksi takuuasioihin liittyvät huolet. Google pyysi Cyanogeniä poistamaan asennusohjelman vapaaehtoisesti -- ja kertoi, että jos yhtiö ei poista ohjelmaa vapaaehtoisesti, se poistetaan kaupasta Googlen toimesta.
Androidin tapauksessa tämä ei tietenkään estä ohjelman jakelua, mutta tekee siitä keskivertokuluttajalle askeleen vaikeampaa. Ohjelman asentamiseksi käyttäjän pitää muuttaa Androidin turvallisuusasetuksia niin, että sovelluksia voidaan asentaa myös Googlen virallisen kaupan ulkopuolelta. Tämän jälkeen ohjelma voidaan ladata suoraan CyanogenModin virallisilta sivuilta.

Lue myös nämä
Tägit
Android Google CyanogenMod Google Play
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.