Tekstarit ovat "so last season" - Tässä ovat suosituimmat pikaviestiohjelmat

Petteri Pyyny
15. joulukuuta, 2013 12:45

Teinit sen tietävät -- operaatoreiden perinteinen lypsylehmä, tekstiviestit, ovat katoavaa kansanperinnettä, jolla pidetään yhteyttä lähinnä enää sukulaisiin, joilta ei löydy puhelimestaan "edes WhatsAppia". Samaan aikaan pikaviestimet itsessään elävät hurjaa muutosta ja keskivertoteiniltä löytyy helposti 5-15kpl eri viestiohjelmia älypuhelimestaan.
Samaan aikaan osa pikaviestiohjelmista muokkautuu yhä enenevissä määrin jonkinlaisiksi ainoastaan kännykässä toimiviksi sosiaalisen median alustoiksi, pelkän viestittelyn sijaan. Tämän lisäksi trendit suosituimpien pikaviestinten välillä eri maiden ja jopa eri kaupunkien välillä vaihtelevat hurjasti.
Keräsimme kokoon otannan tämän hetken suosituimmista pikaviestiohjelmista, montako tunnet ja mitä ohjelmia listalta puuttuu?

Line


Line on korealainen pikaviestiohjelma, joka on megasuosittu etenkin Japanissa, mutta kovassa nosteessa myös Suomessa. Line tukee tekstimuotoista viestittelyä, videopuheluita ja äänipuheluita. Nykytrendin mukaan ohjelmasta löytyvät myös kyseisen verkon omat pelit. Line on ehkä paras esimerkki siitä, miten sosiaalisen median ja pikaviestimen rajat ovat hämärtymässä.
Saatavilla: Android, iOS, Windows Phone

GroupMe


Kuten nimikin kertoo, kyseessä on ryhmien väliseen viestittelyyn tarkoitettu sovellus. Ohjelman mielenkiintoisin erikoisuus on sen omistajapohja -- GroupMen omistaa Skype, jonka puolestaan omistaa Microsoft. Tästä huolimatta ohjelmalla ei ole varsinaisesti mitään tekemistä Skypen kanssa ja GroupMe ei tuekaan video- eikä äänipuheluita, mutta on ryhmäviestittelyominaisuuksiensa vuoksi silti erittäin suosittu.
Saatavilla: Android, iOS, Windows Phone

WhatsApp


Mobiilipikaviestinten grand old man, se sovellus, joka on nykyisin käytännössä "pakko" asentaa puhelimeen. Ohjelma ei juuri ominaisuuslistoilla pullistele, mutta on yksinkertaisuudessaan niin helppokäyttöinen, että se löytyy varsin todennäköisesti myös teknopelkoisten lähisukulaistenkin kännykästä.
Saatavilla: lähes kaikille alustoille, mm. Android, iOS, Symbian, Windows Phone, jne

Kik


Kik on yksi harvoista mobiiliin suunnitelluista pikaviestimistä, jonka käyttö ei ole sidottua tiettyyn puhelinnumeroon, vaan pelkän käyttäjätunnuksen luominen riittää -- syy, jonka vuoksi sovellus on suosittu etenkin tablet-käyttäjien keskuudessa. Ohjelma on Suomessa erityisen suosittu, mutta Kik ei osaa kuitenkaan ääni- eikä videopuheluita, vaan keskittyy puhtaasti kuva- ja tekstipohjaiseen viestittelyyn.
Saatavilla: Android, iOS ja Windows Phone

Viber


Ohjelman suosion salaisuus on sen laaja alustatuki ja hyvin toimivat äänipuhelut.
Saatavilla: Android, iOS, Symbian, Windows Phone

WeChat


Kiinalainen palvelu, joka on kasvattanut suosiotaan nopeassa tahdissa myös länsimaissa. Palvelu muistuttaa pitkälti Lineä siinä, että se hämärtää sosiaalisen median ja erillisen viestisovelluksen raja-aitoja toiminnoillaan. Push-to-talk -viestittely, pelit, tavallinen tekstipohjainen viestittely sekä paikannukseen perustuva juttukumppanien etsiminen ovat kaikki osana sovellusta.
Saatavilla: Android, iOS, Windows Phone

Google Hangouts


Hangouts on yksi harvoista positiivisia asioita (joita oikeasti käytetäänkin) mitä Google+ -palvelusta on syntynyt, joita oikeasti käytetäänkin (muuten kuin pakon edessä, kuten uutta YouTuben kommentointia). Hangoutsin erikoisuus on nimenomaan sen monen henkilön välinen videochat-toiminto, joka on omalla tavallaan uniikki ja mahdollistaa mm. virtuaaliset palaverit erittäin hienosti toteutettuna.
Saatavilla: Android ja iOS

SnapChat


SnapChat on suurelle yleisölle ehkä tunnetuin otsikoista, joissa hehkutetaan palvelua intiimien kuvien jakopalveluna. Väitteessä on toki vinha totuus sinänsä, sillä SnapChatin erikoisuus on juurikin se, että lähetetyt viestit katoavat hetken kuluttua niiden katsomisen/lukemisen jälkeen. Palvelu on tarkoitettu nimenomaan kuvien jakoon ja tekstipohjaiseen viestittelyyn, mutta siihen on lisätty pikkuhiljaa toimintoja, jotka rakentavat siitä(kin) entistä enemmän mobiilipohjaista sosiaalista mediaa.
Saatavilla: Android ja iOS

Skype


Äänipuheluita tukevien pikaviestinten esi-isä, jolla on kenties eniten käyttäjiä maailmassa. Skypen vyöry mobiililaitteisiin on ollut kuitenkin tukkoinen ja ohjelma onnistui menettämään ylivoimaisen ykköspaikkansa älypuhelimiin tulonsa takkuilun vuoksi. Megasuosittu edelleen ja käytössä etenkin paljon ulkomaanpuheluyhteyksiä käyttävien keskuudessa -- monissa monikansallisissa yhtiöissä kaikki puheluliikenne on hoidettu Skypen kautta jo vuosien ajan.
Saatavilla: lähes kaikille alustoille, mm. Android, iOS ja Windows Phone

Facebook Messenger


Facebook Messengerin etuna on luonnollisesti sen valtava käyttäjäkunta -- Facebookin oman ilmoituksen mukaan yli 700 miljoonaa ihmistä käyttää Facebookia päivittäin. Facebook Messenger on käytännössä verkkosivuversiosta tuttu Chat, joten lähes kaikki verkon käyttäjät osaavat käyttää palvelua ilman sen kummempaa opettelua. Lisäbonuksena tietysti voidaan mainita myös se, että viestit, jotka lähetetään vaikka käyttäjä ei olisikaan chatissa paikalla, saapuvat Facebookin käyttäjälle viesteinä. Myös viestihistoria pysyy tallessa ja selailtavissa Facebookin viestikeskuksen kautta.
Saatavilla: lähes kaikille alustoille, mm. Android, iOS, Windows Phone (osin sisäänrakennettu)

...ja paljon, paljon muita


Paljon palveluita jäi mainitsematta -- pikaviestinten valikoima on jatkuvasti kasvava kategoria ja osa näistäkin palveluista on taatusti jo vuoden päästä korvattu jollain muulla, uudella ja erilaisella palvelulla. Mutta tosiasia on se, että pikaviestinten maailma on tällä hetkellä äärimmäisen pirstaloitunut ja pysyäkseen eri ihmisryhmien kanssa yhteydessä, vaaditaan käyttöön useampaa eri sovellusta. Samalla eri sovellukset lähestyvät viestittelyä täysin eri tavalla kuin muut, joka tarkoittaa sitä, että samankin henkilön kanssa on toisinaan luontevaa käyttää eri sovellusta sen hetkisen tarpeen mukaan.

Lue myös nämä
Tägit
Android Symbian Facebook pikaviestin iOS Windows Phone WhatsApp Facebook Messenger mobiilisovellukset
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.