Sisäpiiri: Qualcommille tuli hätä käteen iPhone 5s:n takia

Manu Pitkänen
17. joulukuuta, 2013 10:41

Newsweekin teknologiatoimittajana ja Forbesin teknologiakolumnistina toiminut Dan Lyons pääsi haastattelemaan Qualcommilla työskentelevän henkilön kanssa (hänen asemaa ei yhtiössä ei kuvailla). Haastateltavan mukkaan Apple löi Qualcommia ja muita siruvalmistajia kovaa vyön alle esitellessään iPhone 5s:n ja A7-suoritinpiirin.
Julkisuudessa erityisesti Qualcomm on vähätellyt Applen A7-piiriä, joka on markkinoiden ensimmäinen massatuotannossa oleva 64-bittinen mobiilisuoritin. Yhtiön markkinointipäällikkö Anand Chandrasekherin syksyn möläytykset ovat vielä tuoreena mielessä. Pinnan alla kuitenkin kuplii ja Qualcommilla tuli nopeasti hätä käteen A7:n takia: Kukaan ei uskonut, että Apple (tai kukaan muukaan) pystyisi jo tässä vaihessa tuomaan markkinoille 64-bittisen mobiilipiirin ja käyttöjärjestelmän. Lisäksi ajateltiin, että vielä ei ole oikea aika siirtyä uuteen tekniikkaan, minkä takia tuotekehitykseenkään ei panostettu. A7:n myötä Qualcommille tuli kiire uusien suorittimien kehityksen kanssa -
Qualcommin Snapdragonit ovat niin kellotaajuuksissa kuin ytimien lukumäärässä edellä Applen prosessoreita (vaikkeivat välttämättä ole sitä loppukäyttäjälle näkyvässä nopeudessa), mutta 64-bittisyyden käyttönotossa ne jäivät jälkeen.
Qualcomm esitteli yhtiön ensimmäisen 64-bittisen mobiilisuorittimen viime viikolla. Se on tarkoitettu kuitenkin alemman hintaluokan puhelimiin ja ensimmäiset siihen perustuvat laitteet tulevat markkinoille vasta vuoden kuluttua. Samsung lupasi pian iPhone 5s:n esittelyn jälkeen, että senkin puhelimissa tultaisiin näkemään 64-bittistä tekniikkaa -- lupauksia konkreettisempaa ei ole kuitenkaan näkynyt tai kuulunut.
64-bittisyyden edut eivät ainakaan vielä näy kovin selvästi loppukäyttäjälle, mutta siitä huolimatta Applen A7 on kova isku Qualcommin ja muiden vyön alle. Uuteen tekniikkaan siirrytään joka tapauksessa ja sen käyttöönotossa menee aikaa (piiri, käyttöjärjestelmä, sovellukset), minkä takia on suuri etu päästä aloittamaan siirtymäkausi hyvissä ajoin.

Lue myös nämä
Tägit
Apple 64-bittinen Qualcomm Apple iPhone
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.