Älypuhelimet vs järkkärit: Lumia 1020 tuhosi tieltään iPhone 5s:n ja osan järkkäreistä

Sami Koivunen
8. tammikuuta, 2014 18:35

dpreview:n toimitus halusi ottaa selvää, missä älypuhelinkameroiden kehitys menee verrattuna parhaisiin järjestelmäkameroihin. Älypuhelimia testissä edustivat Nokian Lumia 1020 ja Applen iPhone 5s.
Vertailu suoritettiin vertailemalla älypuhelimia vuoden 2003 dSLR-kameroihin ja vertailua jatkettiin aina tämän päivän dSLR-kameroihin. Vertailukameroiden joukosta löytyi myös kinofilmikamera Nikon FM2. Ilmestymisvuotenaan noin 2000 dollaria maksaneet digitaalijärjestelmäkamerat olivat:
Canon EOS 10D (6 megapikseliä, 2003)
Canon EOS 20D (8 megapikseliä, 2004)
Canon EOS 30D (8 megapikseliä, 2006)
Canon EOS 40D (10 megapikseliä, 2007)
Nikon D800 (36 megapikseliä, 2012)
Testin tuloksena iPhone 5s -puhelimen kameran havaittiin olevan noin 8-9 vuotta jäljessä dSLR-kameroita kirkkaassa valaistuksessa. Nokian Lumia 1020 sen sijaan kuroi eron jopa noin 3-6 vuoteen ollen käytännössä Canon EOS 40D -kameran tasolla tai vähän parempi. Kaikissa testin kuvauksissa käytettiin parhaita asetuksia ja kuvat sovitettiin siten, että vertailu oli mahdollisimman reilu. Hämäräkuvauksessa iPhone oli suunnilleen 10 vuotta ja Lumia noin 8 vuotta jäljessä dSLR-kameroiden kehitystä.
Huolimatta Lumian erinomaisista testituloksista verrattuna esimerkiksi Canon EOS 40D -kameraan, on huomattava, että testissä tutkittiin ainoastaan yksittäisten kuvien laatua. Lumia on edelleen järjestelmäkameraa paljon hitaampi, ei esimerkiksi kykene tarkentamaan liikkuvaan kohteeseen, ei pysty vaihtamaan perspektiiviä tai tuntumaa linssinvaihdolla ja häviää yksittäisten kuvien valaistuksessa. Lähes kaikki puutteet ovat kuitenkin tulevaisuudessa korjattavissa älypuhelinten prosessoinnin nopeuduttua.
Kameroihin keskittyvän sivuston toimitus oli joka tapauksessa erittäin yllättynyt älypuhelinkameroiden kuvanlaadusta. Käytännössä esimerkiksi iPhone päihitti selvästi Canon EOS 10D -kameran ja Lumia suorastaan murskasi kyseisen kameran suorituskyvyllään. Lisäksi kameroiden laadun kehitys on ollut älypuhelimissa nopeaa.
Koko testiartikkeli löytyy täältä. Artikkelin tekniset yksityiskohdat löytyvät lisäksi erikseen täältä. Testin aikana otetut kuvat löytyvät puolestaan Flickr-palvelusta.

Lue myös nämä
Tägit
Canon digikamera Nikon järjestelmäkamera kamerat Apple iPhone Nokia Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.