Joutuuko Microsoft laittamaan Nokian laiteyksikön säästökuurille?

Manu Pitkänen
23. tammikuuta, 2014 15:46

Nokian ilmoitettua, että se myy laiteliiketoimintansa Microsoftille, monet voivottelivat miksi Devices & Services -yksikkö myydään juuri nyt kun Lumioiden myyntimäärät ovat mukavassa nousujohteessa ja vaikutti siltä, että älypuhelinyksikkö oli lähellä kääntyä kannattavaksi. Q4:n luvut kuitenkin osoittavat, että Nokia teki järkevästi myydessään tappiollisen liiketoimintansa pois.


Myyntimäärät miljoonaa kappaletta


Microsoft on arvioinut, että sen pitäisi myydä noin 50 miljoonaa Lumiaa vuodessa, eli keskimäärin noin 12,5 miljoonaa puhelinta kvartaalissa, ennen kuin Windows Phone alkaa tuottamaan sille voittoa. Nokian Q3:n Lumia-myynti kohosi 8,8 miljoonaan kappaleeseen, eli myynti näytti olevan jo aika lähellä Microsoftin break even -rajaa.
Nokian Q4-tulosjulkistus kuitenkin viittaa siihen suuntaan, että Lumia-myynti on saavuttanut huippunsa. Joulumyynnin antamasta lisävauhdista huolimatta Lumioita myytiin vähemmän kuin heinä-syyskuussa. Lisäksi Devices & Services -yksikön joulukvartaali oli niin liikevaihdon kuin -voitonkin suhteen surkeampi kuin yksikään muu viime vuoden neljännes.
Tämä ei lupaa hyvää ensi vuotta ajatellen ja lisää Microsoftin Windows Phone -tiimin paineita tehdä alustasta aiempaa haluttavampi. Mitään helppoja niksejä Lumioiden myynnin vauhdittamiseen ei ole enää käytettävissä, vaikka Windows Phone 8.1 voi parantaa Lumioiden haluttavuutta. Kovin suuria odotuksia käyttöjärjestelmäpäivitykseen ei kannata kuitenkaan ladata.
Devices & Services -yksikkö teki tappiota (IFRS) joka ikinen neljännes viime vuonna ja joulukvartaali oli niistä ylivoimaisesti surkein. Viime vuoden loka-joulukuun tulos oli itseasiassa surkein neljännen kvartaalin tulos D&S:ltä sen jälkeen kun Elopista tuli toimitusjohtaja: aiemmat Q4-tulokset ovat olleet voitollisia, eivät tappiollisia.
Microsoft on saamassa käsiinsä siis tappiota tekevän yksikön, jonka tulevaisuuden näkymät lyhyellä tähtäimellä ei ole kovin mairittelevat. Microsoftilla on kyllä syvät taskut, mutta ei sekään voi polttaa rahaa tolkuttomasti: rahareikiä siltä löytyy muualtakin. Voi olla, että Microsoft joutuu laittamaan puhelinyksikön säästökuurille, varsinkin jos tappiot revähtävät viime vuoden lopusta.
Microsoftin toimitusjohtaja vaihtuu tänä vuonna. Se tuo oman lisämausteen Devices & Service -yksikön tulevaisuuteen. Tuleeko yhtiön johtoon innokas saneeraaja, vai lehmän hermoilla varustettu mies/nainen.
Google vähensi viime vuonna kymmenen prosenttia (n. 1200 työntekijää) tappiota tekevän Motorolan henkilöstöstä. Tätä edelsi 4 000 työntekijän vähennys vuonna 2012.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Microsoft
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.