EU-parlamentti hyväksyi laturidirektiivin – joutuuko Apple luopumaan Lightning-portista?

Manu Pitkänen
15. maaliskuuta, 2014 12:31

Euroopan parlamentti on hyväksynyt radiolaitteita koskevan direktiivin, jolla yritetään muun muassa ohjata puhelinvalmistajia saman laturistandardin pariin. Vuosia sitten puhelimissa käytettiin hyvin erilaisia latureita ja laturiportteja, joiden yhteensopivuus toistensa kanssa oli hyvin rajallinen. Nykyään ongelma ei ole yhtä suuri, sillä puhelinvalmistajat ovat omaehtoisesti siirtyneet käyttämään microUSB-porttia puhelimen lataukseen.
Parlamentti hyväksyi radiolaitedirektiivin 13. maaliskuuta 550 puoltoäänellä (12 vastaan, 8 tyhjää). Seuraavaksi se etenee Euroopan unionin neuvostoon, joka on kuitenkin jo alustavasti osoittanut olevansa direktiivimuutoksen kannalla. Neuvoston hyväksymisen jälkeen valtioilla on kaksi vuotta aikaa siirtää direktiivimuutoksen kansalliseen lainsäädäntöön.
Yleislaturin kehittämistä puolustellaan elektroniikkajätteen vähentämisellä. Parlamentti ajaa yleislaturin kehittämistä erityisesti matkapuhelimille, mutta säännöt kuitenkin jättävät komissiolle päätösvallan siitä, mitkä radiolaitteet kuuluvat yleislaturivaatimuksen piiriin.
Isoista puhelinyhtiöistä lähinnä Apple on jäänyt yhteisen laturistandardin ulkopuolelle. Sen sijaan yhtiö käyttää mobiililaitteissaan itsekehittämäänsä Lightning-porttia.
Pakottaako uusi direktiivi sitten Applen luopumaan Lightning-portista ja siirtymään microUSB:hen, kuten aiemmin uutisissa on arvioitu? Ilmeisesti ei, sillä parlamentti haluaa, että "markkinoilla saataville asetettavien matkapuhelinten olisi oltava yhteensopivia yleislaturin kanssa". IPhonesta ei siis tarvitse löytyä microUSB-porttia, vaan ainoastaan olevan yhteensopiva microUSB-latureiden kanssa. Yhteensopivuus voidaan saada aikaan adapterilla, jota Apple myy jo Euroopassa. Apple voi jatkaa adapterin myyntiä tai sisällyttää sellaisen Euroopassa myytävien mobiililaitteiden myyntipakkauksiin.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone EU EU-parlamentti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.