Uber haluaa tarjota kyydit Suomessakin – Torppaako byrokratia laajentumisaikeet?

Manu Pitkänen
11. huhtikuuta, 2014 19:38

Verkossa toimiva kuljetusvälitysyhtiö Uber rekrytoi Suomesta työntekijöitä, mikä herätti spekulaatiot palvelun laajentumisesta Suomeen. Yhtiö myönsi Helsingin Sanomille, että se hakee kolmea työntekijää toiminnan laajentamiseksi Suomeen.
Uberin johtoajatus on tarjota verkkopalvelu, jonka kautta ihmiset voivat pyytää lähistöllä olevaa vapaata autonomistajaa kyyditsemään heidät haluttuun määränpäähän. Palvelun kuljettajaksi voi periaatteessa hakeutua kuka tahansa. Uber on taksinomainen palvelu, mutta se ei kuulu tavallisen taksitoiminnan piiriin. Ei siis ihme, että taksipiirit eri puolilla maailmaa ovat vastustaneet Uberia.
Uberin mukaan se yleensä palkkaa ihmisiä käynnistämään toiminnan uudessa maassa ja alkaa vasta sitten arvioimaan laajentumista maan lainsäädäntöön perehtyneiden asiantuntijoiden kanssa. Suomen byrokratia voikin aiheuttaa ongelmia Uberille. Taksiliiton toimitusjohtajan Lauri Säynäjoen arvion mukaan Uber-kuljettajien on hankittava samat luvat kuin taksikuljettajienkin.
Käytännössä tämä tarkoittaisi viiden vuoden välein uusittavaa taksinkuljettajan ajolupaa. Lisäksi kuljettajan pitää suorittaa paikallistuntemuskoe kaikilla niillä paikkakunnilla, joissa hänellä on asemapaikka. Toisin sanoen jos Uber-kuljettaja ajaisi viikot Turussa ja viikonloput Tampereella, on hänen suoritettava paikallistuntemuskokeet molemmilla paikkakunnilla. Taksiluvat on kiintiöitetty paikkakuntakohtaisesti ja viranomainen määrittelee lupien määrän vuosittain. Ajopiirturia takseilta ei (ainakaan vielä) vaadita, mutta ajopäiväkirjaan tulisi tehdä merkintöjä. Vuosittain kalibroitavan alkolukon käyttövaatimus on toistaiseksi rajoitettu takseissa koululaisten ja päiväkotilaisten kyyteihin.

Lue myös nämä
Tägit
Uber
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.