Dokumentit paljastavat: Androidin ei pitänyt tukea kosketusnäyttöä – iPhone muutti suunnitelmat

Manu Pitkänen
14. huhtikuuta, 2014 10:22

Applen ja Samsungin välisessä oikeuskäsittelyssä on paljastunut vino pino sisäiseen käyttöön tarkoitettuja dokumentteja sekä salaista sähköpostivaihtoa, joiden ansiosta alan kehitystä seuraavat ovat päässeet kurkistamaan yhtiöiden titaanin kovan kuoren alle. Tähän mennessä paljastuneista dokumenteista kenties kaikista kiinnostavimpia ovat Androidin teknisiä ominaisuuksia koskettavat dokumentit.
Oikeudenkäynnin aikana on paljastettu kaksi Android-puhelimien spesifikaatiota määrittelevää dokumenttia, jotka on päivätty vuoden 2006 heinäkuulle ja vuoden 2007 marraskuulle. Näiden välille mahtuu älypuhelimien kehityksen kannalta äärimmäisen tärkeä tapahtuma: Apple julkaisi ensimmäisen iPhonen tammikuussa 2007. Dokumentit valottavat siis millainen vaikutus iPhonen lanseerauksella oli Androidin kehitykseen.
Vuoden 2006 dokumentin mukaan Android ei tue kosketusnäyttöjä ja ohjelmisto on suunniteltu käytettäväksi fyysisillä painikkeilla. Dokumentissa kuitenkin todetaan myös, ettei ole mitään fundamentaalista syytä miksei Androidiin voitaisi jossain vaiheessa rakentaa kosketusnäyttötuki. Kesällä 2006 siihen ei nähty kuitenkaan tarvetta.
Marraskuuhun 2007 mennessä mieli oli kuitenkin muuttunut ja Androidiin oli lisätty tuki kosketusnäytölle, mutta QWERTY-näppäimistö oli siitä huolimatta edelleen pakollinen. Markkinoille saapuneessa ensimmäisessä Android-puhelimessa (HTC Dream) oli sekä kosketusnäyttö että QWERTY-näppäimistö.
Googlen ja Oraclen välisen oikeustaistelun myötä julkisuuteen päässeet kuvat ensimmäisistä Android-prototyyppipuhelimet vahvistavat sen, että käyttöjärjestelmää suunniteltiin QWERTY-näppäimistöllisiin puhelimiin. Vuoden 2006 Google Phone -prototyypit muistuttavat voimakkaasti BlackBerryn puhelimia. Google osti Androidin kesällä vuonna 2005.
Fred Volgensteinin viime vuoden lopulla myyntiin tulleen Dogfight: How Apple and Google Went to War and Started a Revolution -kirjan mukaan Andy Rubin (Androidin kehityksen johtaja) seurasi tiiviisti ensimmäisen iPhonen julkistustilaisuutta ja hän oli häkeltynyt näkemänsä takia. Android olisi ollut valmis puhelimiin jo vuonna 2007, mutta se vaikutti aivan liian vanhanaikaiselta iPhoneen verrattuna. Vogelsteinin mukaan iPhone otettiin Androidin jatkokehityksen muusaksi. HTC Dream tuli markkinoille vuoden 2008 lopulla.

Android Project
Software Functional Requirements v 0.91 2006


Android Project
Software Functional Requirements Document

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone Samsung Android Google
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.