Safiirin tuotantokustannukset laskemassa: Applen sopimusvalmistaja kehitti uusia laitteita

Manu Pitkänen
8. toukokuuta, 2014 11:45

Applen safiirituotanto arizonalaisen Mesan kaupunkiin pystytetyssä tehtaassa on edennyt suunnitelmien mukaisesti, kertoo tuotannosta vastaava GT Advanced Technologies (GTAT) osavuosikatsauksessaan. Yhtiö kertoi pari päivää aiemmin julkaistussa tiedotteessa, että se on saavuttanut edistysaskeleita safiirin tuotantokustannusten alentamiseksi.
Suurin syy miksi naarmuttamista hyvin kestävää safiiria ei ole käytetty esimerkiksi älypuhelimien näytöissä, on ollut sen korkeat tuotantokustannukset. Safiirista valmistettu puhelimen näytön suojalasi on ollut moninkertaisesti kalliimpi kuin esimerkiksi Corningin kemiallisesti vahvistetut Gorilla Glass -lasit.
Hintaero on kuitenkin kapenemassa, sillä GT Advanced Technologies on esitellyt uuden ASF165-uunin, jonka avulla voidaan kasvattaa 165 kilogrammaa painavia safiiriaihioita. Aiemman sukupolven uunnilla kyettiin valmistamaan korkeintaan 115 kilogramman painoisia aihioita. Uusien uunien toimitukset alkavat heinä-syyskuussa. Mitä suurempia aihiot ovat, sitä enemmän niistä saadaan leikattua lopputuotteeksi käsiteltäviä palasia. Logiikka on siis sama kuin esimerkiksi piikiekoissa (ja niiden halkaisijan kasvattamisessa).
Samassa lehdistötiedotteessa GTAT paljasti kehittäneensä ratkaisun, jonka avulla voidaan valmistaa aihioita, jotka ovat merkittävästi suurempia kuin mihin ASF165:llä päästään. Tekniikan tarkemmat yksityiskohdat aiotaan kuitenkin pitää vielä salassa.

Lue myös nämä
Tägit
Apple safiiri safiirilasi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.