Testissä Samsung Gear Fit: Älykello vai fitness-ranneke?

Matti Robinson
13. toukokuuta, 2014 20:19

Samsung toimitti testiin Galaxy S5:n kaveriksi Gear Fit -rannekkeen -- tai oikeammin älykellon. Gear Fit on Samsungin toisen sukupolven älykello, joka kuitenkin on eriytetty nimensä ja käyttöjärjestelmän osalta muista Gear-älykelloista. Samsung haluaakin Fit-lisänimellä korostaa laitteen kuntoiluun soveltuvia ominaisuuksia.
Gear Fit on kumi- ja/tai muoviseoksesta valmistetulla ja irroitettavalla rannekkeella varustettu rannetietokone, joka sisältää kaarevan 1,84 tuuman AMOLED-näytön, kiihtyvyysanturin, gyroskoopin sekä sykemittarin. Kaikki tämä on paketoitu viehättävään kaarevaan pakettiin, joka on Galaxy S5:n tavoin IP67-sertifioitu eli kestää vaikkapa suihkun.

Laitteen pääasialliset tehtävät ovat unen tarkkailu, sykkeen ja askelten mittaaminen, puhelimeen saapuvien ilmoitusten sekä tietysti ajan näyttäminen. Erityisen hyvin laite suoriutuu valikkonavigoinnista, jossa sulava ja yksinkertainen kosketuskäyttöliittymä on erinomainen. Laitteesta löytyykin vain yksi nappi, jolla näytön saa päälle ja pois päältä sekä siirryttyä alkunäkymään.
Ensimmäisen sukupolven Gear oli melkoinen sekasotku, eikä siitä oikeasti ollut älykelloksi. Gear Fit sen sijaan on hyvinkin pitkälti askel oikeaan suuntaan. Kovasti kuntoileville ja etunenässä älykelloja haluaville se voi olla sopivakin laite. Valitettavasti kokoa on vielä hieman liikaa ja sen muutaman päivän akkukesto saisi vielä parantua. Lisäksi laite toimii ainoastaan n. 20 Samsung-laitteen kanssa ja sen keräämää dataa ei hyödynnetä tarpeeksi hyvin esimerkiksi S Healthissä.

On myös huomioitava, että tulokset erityisesti askelten ja unen mittaamisessa voivat olla kaikkea muuta kuin tarkkoja. Sama päivärutiini voi aiheuttaa jopa tuhansien askelten eron, joka myös vaikuttaa laskettuun kalorien polttomäärään. Unimittari niin ikään arvioi unen laatua vain liikkumisesta, mikä voi henkilöstä riippuen johtaa epätarkasta erittäin epätarkkaan tulokseen. Sykkeen mittaaminen oli testeissä suhteellisen tarkka, mutta ajoittain se nikotteli ja mittaaminen kesti erittäin kauan tai keskeytyi kokonaan. Esimerkiksi juoksun aikana mittaaminen ei onnistu, ja treenin jälkeisen sykkeen mittaaminen saattaa kestää niin kauan, että syke kerkeää tippumaan merkittävästi. Näin ollen esimerkiksi maksimisykkeiden mittaaminen on vaikeaa.
Gear Fit onkin parhaimmillaan ilmoituksia jakavana älykellona. Sen kaareva ja värikäs AMOLED-kosketusnäyttö kertoo ilmoituksista erittäin viehättävällä tavalla. Edellissukupolvesta poiketen nyt tuki löytyy myös tärkeimmille kolmannen osapuolen sovelluksille, joten esimerkiksi Facebook-viesteistä ilmoitukset välittyvät Gear Fitiin. Valitettavasti jostain syystä ilmoitus ei aina näytä uusinta viestiä, joten viestin sisältö saattaa jäädä arvoitukseksi.

Laitteesta ei löydy Gearin tavoin mikrofonia, joten puhuminen siihen ei onnistu. Puhelun saapuessa on mahdollista valita joko hylkääminen tai kiireviestin lähettäminen soittajalle. Tämä toimii odotetusti.
Gear Fitiä on vaikea vielä suositella juuri kenellekään. Tosiurheilijalle markkinoilta löytyy tarkempia ja parempia sykkeen mittaavia ratkaisuja ja toisaalta älykellona laite rajoittuu ilmoitusten vastaanottamiseen. Gear Fit on kuitenkin selvästi Samsungin paras yritys ja askel oikeaan suuntaan. Toistaiseksi 250 euron hinta on liikaa.

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Android Samsung Gear Fit
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.