Apple vie sovelluskehityksen täysin uudelle tasolle – esitteli uuden Swift-ohjelmointikielen

Manu Pitkänen
2. kesäkuuta, 2014 21:51

OS X 10.10 Yosemiten ja iOS 8:n lisäksi Apple esitteli tänään App Storeen ja kehittäjien työkaluihin tulevista suurista muutoksista. Uusissa kehittäjätyökaluissa on yhteensä yli 4000 uutta rajapintaa.
Yksi suurimmista uudistuksista on ns. laajennettavuus. Uusien kehitystyökalujen ansiosta sovelluskehittäjät pääsevät paremmin käsiksi iOS:ään ja laajentaa käyttöjärjestelmän ominaisuuksia omilla sovelluksillaan. Lisäksi sovellukset voivat kommunikoida ja välittää dataa toisilleen. Tämä mahdollistaa esimerkiksi kolmannen osapuolen kehittämien näppäimistöjen käytön iOS:ssä.
Apple on myös mahdollistanut ilmoituskeskuksessa näkyvien widgettien kehityksen.
IPhone 5s:n yhteydessä julkistettu Touch ID -sormenjälkilukija on avautumassa kehittäjien käyttöön. Sen avulla on mahdollista varmistaa, että sovelluksen avaa henkilö, jolla on lupa käyttää sitä. Apple avasi myös uudet terveysdataa ja kodin automaation tarkoitetut HealthKit- ja HomeKit-rajapinat. CloudKitin avulla kehittäjät pääsevät käsiksi iCloudiin.
Pelaajia ja pelikehittäjiä kiinnostanee uusi Metal-rajapinta, jonka avulla OpenGL:n aiheuttamaa kuormaa voidaan karsia rutkasti, jolloin iOS-laitteet pystyvät suorittamaan aiempaa vaativampia tehtäviä. Metal on kehitetty A7:lle.
Suurimpana julkistuksista kaikista oli kuitenkin uusi ohjelmointikieli Swift, jonka avulla Applen laitteille (Mac ja iOS) voi luoda aiempaa suorituskykyisempiä sovelluksia. Swiftin avulla on koodi yksinkertaistuu ja mahdollisten ohjelmointivirheiden määrän tulisi tätä kautta vähentyä. Lisää tietoa Swiftistä löytyy täältä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple WWDC iOS 8
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.