EU alkaa tutkia Applen verokikkailuja

Manu Pitkänen
11. kesäkuuta, 2014 20:32

EU on aloittamassa tutkinnan Applen, Starbucksin ja Fiat Finance and Traden hyödyntämistä verosuunnittelumenetelmistä Irlannissa, Luxemburgissa ja Alankomaissa, uutisoi Reuters. Tutkinnassa epäilyjen kohteena eivät ole varsinaisesti yhtiöt, vaan edellä mainittut maat, joiden viranomaisten ovat saattaneet tarjota laittomia veroetuja.
Irlannin toimintojen kautta Apple on onnistunut kikkailemaan itselleen poikkeuksellisen alhaisen verotusprosentin. IT-jätin mukaan sen ulkomaan toimintojen verotusaste oli viime vuonna vain 3,7 prosenttia. Applelle onkin iPhonen ja iPadin menestyksen myötä kertynyt ulkomaille yli 100 miljardin dollarin kassavarannot, jotka se haluaa toistaiseksi pitääkin ulkomailla Yhdysvaltojen verokäytäntöjen takia.
Yhdysvaltojen verosäädösten mukaan ulkomailta kotimaahan tuloutettavasta omaisuudesta on maksettava 35 prosentin vero. Applen tapauksessa se tarkoittaisi 35 miljardin dollarin pulittamista. Yhdysvaltalaiset senaattorit ovat kuitenkin alkaneet keskustella kertaluontaisesta "veroviikonlopusta", jonka aikana amerikkalaiset yhtiöt voisivat siirtää varansa kotimaahan alennetulla verokannalla.
Applen verokäytännöistä on kirjoitettu The New York Timesiin erinomainen artikkeli, joka voitti vuonna 2013 Pulitzer-palkinnon.

Lue myös nämä
Tägit
Apple EU
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.