Androidin asema voi kääntyä sitä itseään vastaa – EU voi aloittaa tutkinnan

Manu Pitkänen
19. kesäkuuta, 2014 17:36

Googlen kehittämän Android-käyttöjärjestelmän hallitseva asema älypuhelinmarkkinoilla saattaa olla kääntymässä sitä itseään vastaan, sillä portugalilainen sovelluskauppakehittäjä Aptoide syyttää Googlea kilpailulainsäädännönvastaisesta toiminnasta. Valitus lähetettiin EU:n viranomaisten käsittelyyn.
Aptoiden mukaan Google toimii väärin kun Android-puhelimiin on esiasennettu valmiiksi internetjätin oma Google Play -sovelluskauppa. Käyttäjät eivät voi valita puhelimen käyttöönoton yhteydessä jotakin muuta sovelluskauppaa. Google pakottaa laitevalmistajat lataamaan puhelimiin kaikki sen tarjoamat verkkopalvelut, eli valmistajat eivät voi jättää Google Playtä pois jos ne haluavat puhelimeen Google Maps -karttapalvelun.
Aptoiden mukaan Google on asettanut tarpeettomia rajoituksia, jotka estävät käyttäjiä siirtymästä kolmannen osapuolen tarjoamien sovelluskauppojen pariin.
Tilanne muistuttaa Microsoftin ja EU:n selainkädenvääntöä. Siinä EU vaati, että Microsoft purkaa Internet Explorerin ja Windowsin sidokset. Käyttöjärjestelmän käyttöönoton yhteydessä käyttäjän on saatava valita haluaako hän asentaa tietokoneelle jonkin vaihtoehtoisen Internet-selaimen.
Markkinatutkimusyhtiö IDC:n mukaan Androidilla on yli 80 prosentin markkinaosuus maailmanlaajuisesti. Kantarin mukaan markkinaosuus on Euroopassa 70 prosentin tietämillä.
Mikäli EU näkee aihetta puuttua Android-puhelimiin esiasennettuihin sovelluksiin, saattaisi siitä muodostua jonkinasteinen katastrofi Googlelle. Hakukonejätti strategiana on ollut tarjota Android-ilmaiseksi ja tehdä rahaa puhelimiin asennetuilla palveluilla. EU:n rajoitukset saattaisivat ohjata käyttäjiä muiden palveluntarjoajien sovellusten pariin.

Lue myös nämä
Tägit
Android Google EU Google Play Google Apps
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.