EU valitti Applelle: Freemium-sovelluksia ei saa kutsua ilmaisiksi

Manu Pitkänen
19. heinäkuuta, 2014 11:51

EU on heristänyt sormeaan ja pyytänyt Googlea sekä Applea muuttamaan niiden sovelluskauppojen käytäntöjä, jotta käyttäjät ymmärtäisivät paremmin tiettyjen sovellusten lataamisesta mahdollisesti aiheutuvat todelliset kustannukset. EU:ta on häirinnyt erityisesti sovelluskauppojen tapa merkitä in-app-yhteensopivat sovellukset ilmaisiksi.
Erityisesti mobiilipeleissä on yleistynyt niin sanottu freemium-liiketoimintamalli, jossa pelejä voi suurilta osin pelata täysin ilmaiseksi. Ongelmatilanteiden ratkaiseminen tai lisäominaisuuksien aktivointi vaatii kuitenkin maksullisten virtuaalihyödykkeiden ostamista.
Google on jo ottanut neuvosta vaarin ja lopettanut in-app-ostot mahdollistavien sovellusten kutsumisen ilmaiseksi. Aiemmin esimerkiksi Kingin Saga-pelit oli merkitty ilmaisiksi, mutta nyt niissä ei ole lainkaan hintatietoa. Ongelmana on ilmeisesti ollut se, että lapset ovat päässeet vanhempien tietämättä ostamaan sovellusten sisällä virtuaalihyödykkeitä.
Apple kutsuu edelleen freemium-sovelluksia ilmaisiksi. EU:n mukaan vaikka Apple on luvannut tarttua ongelmaan, ei yhtiö ole kertonut koska ja miten asia saadaan ratkaistua.



Aiemmin Google ja Apple ovat joutuneet yhdysvaltalaisen FTC:n hampaisiin in-app-käytäntöjen takia.
Googlen mukaan se ottaa syksyn aikana käyttöön uusia käytäntöjä, joilla vastataan EU:n esille tuomiin ongelmakohtiin. Apple ottaa myös käyttöön niin sanotun Ask to Buy -ominaisuuden, jonka avulla vanhemmat voivat hylätä tai hyväksyä etänä toisella laitteella tehtyjä ostopyyntöjä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Android App Store iOS Google Play iOS 8
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.