Parin vuoden päästä puhelimen voi ladata ultraäänen avulla

Manu Pitkänen
7. elokuuta, 2014 12:17

Langaton lataus on yrittänyt jo muutaman vuoden ajan tehdä läpimurtoa kulutuselektroniikassa, mutta toistaiseksi tulokset ovat olleet enemmän tai vähemmän laimeita. Kehitystä hidastaa useat toistensa kilpailevat ja epäyhteensopivat standardit sekä tekniikan rajoittuneisuus. Useimmissa ratkaisuissa laite pitää asettaa jonkin tason päälle, ennen kuin lataus alkaa – puhelinta ei voi käyttää vapaasti missä tahansa, minkä langattomuus pitäisi mahdollistaa.
Astrobiologian opiskelija Meredith Perry on kuitenkin keksinyt tekniikan, jonka avulla puhelinta voidaan ladata missä päin tahansa tiettyä huonetta (laturin sijainnista riippumatta). Hänen perustamansa uBeam-yhtiön lataustekniikka perustuu ultraääneen, jonka aiheuttama värähtelyenergia muunnetaan laitteissa sähköksi. Perry kuvailee tekniikkaa "energiansiirron Wi-Fiksi". Laturiksi riittää vain viisi millimetriä paksu lähetin, joka on helppo piilottaa huoneen sisustukseen.
Selvän käytettävyysedun lisäksi uBeamin tekniikan vahvuuksiin voidaan lukea myös se, että ratkaisu ei perustu induktioon tai muuhunkaan magneettiseen ilmiöön. Historia on osoittanut, että monet ihmiset suhtautuvat hyvin pelokkaasti kaikkeen sähkömagnetismiin liittyvään. Ääniaaltoihin ja ultraääneen tällaista pelkokerrointa ei liity.
UBeamillä on myös heikkoutensa, sillä lataus ei toimi esimerkiksi seinien läpi. Jos latauksen haluaa toimivan jokaisessa huoneessa, pitää jokaiseen huoneeseen asentaa oma lähetin. Tekniikka ei ole vielä kokonaan valmis, mutta se saapunee markkinoille kahden vuoden sisällä. UBeamin mukaan heidän suunnitelmana on myydä laitteita kuluttajille, hotelleille, ravintoloille jne. Heidän strategiaan ei ilmeisesti kuulu, ainakaan vielä, alkaa teknologiatoimittajaksi laitevalmistajille (kuten Applelle tai Samsungille).

Lue myös nämä
Tägit
uBeam
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.