Näistä sovelluksista Android-käyttäjät jäävät paitsi

Manu Pitkänen
24. elokuuta, 2014 19:54

Vaikka Android ei olekaan kehittäjille samanlainen raha-aitta kuin Applen App Store, on Googlen käyttöjärjestelmällä niin valtava käyttäjäkunta, etteivät kehittäjät voi sivuuttaa enää sitä pelkällä olan kohauttamisella. Suuren käyttäjämassan takia useimmista Phonelle suunnitelluista sovelluksista on olemassa myös Android-versio.
Google Playstä löytyy jo yli miljoona sovellusta, mistä pitäisi löytyä valinnanvaraa tilanteeseen kuin tilanteeseen. Aivan kaikkea Androidille ei ole kuitenkaan saatavilla.
Mobiilimaailmaa seuraavat ovat saattaneet törmätä laajalti omaksuttuun iOS first -sovelluskehitysstrategiaan, missä kehittäjät rakentavat sovelluksensa ensin iPhonelle ja vasta sen jälkeen – ehkä – myös Androidille.
IOS first -mallin noudattamiselle löytyy paljon perusteluita. Yksi keskeisimmistä syistä on iPhonen markkinajohtajuus Yhdysvalloissa (minne sovelluskehitys on keskittynyt) ja high-end-puhelimissa ylipäänsä. IPhonen omistajien on huomattu maksavan herkemmin sovelluksista kuin edullisempien Android-puhelimien omistajien. App Storessa on siis helpompi tehdä rahaa kuin Google Playssä. Lisäksi kalliiden puhelimien omistajat ovat myös hanakampia sovellusten lataajia ja käyttäjiä (edullisia älypuhelimia käytetään peruspuhelimien tavoin). Sovellusten varsinainen kehitystyö voi Applen ekosysteemissä olla myös helpompaa/edullisempaa Androidin fragmentoitumisen takia.
Näiden seikkojen vuoksi Android-käyttäjät voivat joutua odottamaan useitakin kuukausia ennen kuin App Storen latauslistoilla keikkuvat uutuussovellukset tulevat heidän ulottuville. Jutun lopusta löytyy pienehkö lista sovelluksista, joita Androidille ei ole vielä julkaistu (sisältää myös joitain Microsoftin ja Applen sovelluksia, joita ei ole tuotu Androidille poliittisten syiden vuoksi).
Toinen Androidia vaivaava ongelma on tablet-optimoitujen sovellusten puuttuminen. Isomman näyttöalan suomat mahdollisuudet käyttöliittymäsuunnittelussa jätetään hyödyntämättä, sillä sovelluskehittäjät ovat tyytyneet vain venyttämään älypuhelinsovellukset isommille näytöille.
Esimerkiksi maailman suurin yhteisöpalvelu Facebook ei ole vielä vaivautunut optimoimaan Android-sovellustaan tableteille (iPadille sellainen löytyy). Twitteristä tuli tablet-versio Androidille vasta viime vuoden lopulla.
Olemme julkaisseet vastaavanlaisen listauksen myös Windows Phonen sovelluskaupasta.
Valokuvaus ja video


Musiikki


Hyötyohjelmat


Pelit


Muut

Lue myös nämä
Tägit
Apple iPhone Android Google App Store Google Play
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.