EU on aloittamassa piirijätti Qualcommin tutkinnan

Manu Pitkänen
27. elokuuta, 2014 11:47

EU saattaa aloittaa lähiaikoina Qualcommin tutkinnan neljä vuotta sitten nostetun valituksen perusteella. Suurimmassa osassa uusissa Android- ja Windows Phone -pohjaisissa puhelimissa käytetään Qualcommin valmistamia suorittimia tai modeemipiirejä, MediaTekin tai Nvidian piirit ovat selvässä vähemmistössä. Broadcomm joutui vetäytymään modeemimarkkinoilta, koska se ei pystynyt kilpailemaan Qualcommia vastaan.
Qualcommin epäreiluista kilpailutaktiikoista EU:lle valitti neljä vuotta sitten brittiläinen modeemivalmistaja Icera, joka on nykyään Nvidian omistuksessa. Reutersin mukaan EU voi aloittaa tutkinnan tapauksen johdosta kesän jälkeen. Pahimmillaan Qualcommia voi odottaa 1,9 miljardin euron sakot. Iceran mukaan Qualcomm on käyttänyt patentteihin liittyviä kannustimia ja ekskluusiohinnoittelua, joiden avulla se pyrki katkomaan Iceran ja sen asiakkaiden kaupankäyntisuhteet.
Piirijätillä on ongelmia myös Kiinassa, jossa sitä syytetään hallitsevan markkina-aseman väärinkäytöstä.
EU:n kuviteltiin jo luopuneen tapauksen tutkimisesta, koska asiaa puitiin viimeksi vuoden 2013 kesällä. Tapauksen käsittelyä nopeutettiin kuitenkin sen jälkeen kun Intelille lätkäistiin 1,1 miljardin euron sakot tänä kesänä.

Lue myös nämä
Tägit
Qualcomm
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.