Apple tienaa mobiililompakollaan satasen ostoksista 15 senttiä

Manu Pitkänen
13. syyskuuta, 2014 10:04

Apple on onnistunut vakuuttamaan yhdysvaltalaiset pankit Apple Pay -mobiilimaksujärjestelmän toimivuudesta niin hyvin, että IT-jätti on tinkinyt itselleen 0,15 prosentin osuuden kustakin maksusuorituksesta. Financial Timesin haastattelemien lähteiden mukaan sadan dollarin ostoksesta pankit maksavat Applelle 15 senttiä. Sopimus on huomattava, sillä esimerkiksi Google ei saa pankeilta latiakaan Google Wallet -maksuista.
Applen osuus ei prosenttina ole mikään järin suuri, mutta sen rahallinen arvo kasvaa huomattavaksi korttiostojen suuren volyymin takia. Yhdysvalloissa tehdään korttiostoja päivittäin 12 miljardin dollarin arvosta. Pelkästään yhden prosentin osuuden nappaaminen korttiostoista tarkoittaisi Applelle 65 miljoonan dollarin vuotuisia tuloja. Applen tavoitteena on korvata maksukortit, joten se tavoittelee paljon suurempaa osuutta.
Pankkien avokätisyydelle lienee useita perusteluita, mutta yksi niistä lienee usko Apple Payn tekevän läpimurron mobiilimaksamisessa. Lisäksi Apple on päästänyt pankit järjestelmän keskiöön, joten pankit eivät koe järjestelmää uhkana. Apple Payn käytön helppouden ansiosta käteisostot voivat muuttua "korttiostoiksi" sekä lisätä kulutusta, mistä pankitkin hyötyvät. Pankit uskovat todennäköisesti myös Apple Payn tokenisointijärjestelmän sekä sormenjäljellä hyväksyttävät maksujen olevan niin turvallisia, että ne johtavat luottokorttipetoksista aiheutuvien kulujen pienenemiseen.
Apple Payn laajentumisesta Eurooppaan ei ole vielä kerrottu tietoja, mutta Visa Europen mukaan asiasta käydään neuvotteluita. TechRadarin mukaan järjestelmä voisi rantautua Britanniaan ensi vuonna.
Järjestelmä toimii iPhone 6:lla, 6 Plussalla sekä Apple Watchin avulla iPhone 5:llä, 5c:llä ja 5s:llä. Uusissa iPhoneissa maksut vahvistetaan sormenjäljen avulla ja Apple Watchissa kello tarkkailee jatkuvasti koska se on kiinni ranteessa ja koska se otetaan pois (kun kello irrotetaan ranteesta, pitää PIN-koodi syöttää laitteeseen ennen kuin sillä voi maksaa).

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone Apple Watch Apple Pay
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.