Apple Pay käynnistämässä mobiilimaksusodan

Manu Pitkänen
26. lokakuuta, 2014 11:11

Yhdysvalloissa on kytemässä parhaillaan mobiilimaksujärjestelmien välinen sota Applen astuttua peliin mukaan omalla Apple Pay -järjestelmällä, joka aktivoitui aiemmin tällä viikolla. Yhdysvaltalaiset iPhone 6:n ja 6 Plussan omistajat halusivat tietysti kokeilla, miten NFC-pohjainen maksujärjestelmä toimii käytännössä.
Apple on omissa esityksissään nostanut parrasvaloihin järjestelmän julkaisukumppanit, kuten vaikkapa McDonald'sin, Subwayn ja Texacon. Apple Payllä voi kuitenkin maksaa missä tahansa, kunhan maksukortti on yhdysvaltalainen ja myymälässä on NFC-maksupääte. Sen vuoksi Apple Paylla on voinut maksaa yhdysvaltalaisissa Rite Aid- ja CVS-apteekkiketjuissa, vaikka ne eivät olekaan virallisia julkaisukumppaneita.
Rite Aid ja CVS ovat kuitenkin päättäneet, etteivät he huoli asiakkaiden rahoja Apple Payn kautta, vaikka heidän järjestelmänsä ovatkin "vahingossa" yhteensopivia sen kanssa. Apteekkiketjut päivittivät tällä viikolla järjestelmiään niin, että iPhonella tehdyt maksuyritykset hylätään. Myyjiä on ohjeistettu kertomaan, etteivät he tue tällä hetkellä Apple Payta, mutta ensi vuonna ostoksia voi maksaa apteekeissa Merchant Customer Exchange -kauppaketjuliittouman kehittämän CurrentC-sovelluksen avulla. Samalla mahdollisuus maksaa ostoksia Google Walletilla hävisi myymälöistä.
Toisin kuin Apple Pay, CurrentC ei perustu jo kohtalaisen laajasti maksukorteissa ja maksupäätteissä käytettyyn NFC-tekniikkaan, vaan siinä maksusiirrot tehdään skannaamalla puhelimen kameralla maksupäätteen esittämä QR-koodi. Kauppaketjut päättivät luoda CurrentC:n pari vuotta sitten päästäkseen paremmin käsiksi kuluttajien maksutietoihin, mihin esimerkiksi Apple Pay ei anna mahdollisuutta. CurrentC on lisäksi suora kilpailija luottokorteille, kun taas Apple Payssä ideana on hyödyntää luottokortteja.
Markkinoille hamuaa lisäksi yhdysvaltalaiset teleoperaattoreiden perustama ja NFC:hen tukeutuva Softcard (tunnettiin aiemmin ISIS-nimellä), johon yritetään parhaillaan saada tuki iPhonelle. Kilpailussa ovat mukana tietysti myös PayPal ja Google. PayPal käynnisti Apple Payn esittelyn jälkeen laajan mainoskampanjan, jossa korostettiin palvelun olevan turvallinen (tuolloin julkkiksia koskettanut iCloud-nakukuvavuoto oli vielä tuoreessa muistissa). Huhujen mukaan PayPalin ja Samsungin välinen kumppanuus Galaxy S5:n sormenjälkilukijan kohdalla tuhosi PayPalin mahdollisuuden päästä mukaan Apple Payhin – maksukorttiyhtiöt eivät myöskään halunneet PayPalia mukaan.

Lue myös nämä
Tägit
NFC mobiilimaksaminen Apple Pay CurrentC
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.