Älä ikinä osta iPhone 4:sta, älä edes todella halvalla

Petteri Pyyny
2. marraskuuta, 2014 22:59

Verkkokauppa.com sen aloitti ja perässä seurasivat niin Gigantti, Anttila kuin monet muutkin. Ai minkä? Kunnostettujen Apple iPhone 4-puhelinten myynnin, näennäisesti "sikahalvalla".
Mutta varoituksen sana: Älä osta iPhone 4:sta, ikinä. Älä edes "törkeän" halvalla.
Ai miksikö? Viimeisin käyttöjärjestelmäversio, jonka iPhone 4:een saa asennettua on iOS7. Tänä vuonna Apple julkaisi uuden iOS8:n, mutta sitä ei enää iPhone 4:een voi asentaa.
iOS7:ssa on puolensataa tiedettyä ja tunnistettua turvallisuusaukkoa, joista osa on hyvin vaikeasti rikollisten hyödynnettävissä, mutta pari aukoista on taas erittäinkin helposti hyödynnettävissä. Pahimmat aukot liittyvät pääosin Applen Safari-selaimeen -- Viestintävirasto on tiedottanut erikseen ongelmasta, joka mahdollistaa vihamielisten sovellusten tartuttamisen ja suorittamisen iOS7:ssa pelkän www-sivun kautta.
Ongelmaa voi näennäisesti kiertää käyttämällä jotain muuta kuin Safaria selaimena; esim. Chromessa kyseistä ongelmaa ei ole. Mutta tässä tuleekin vastaan iOS:n yksi ärsyttävyys: muiden sovellusten kautta tulevat linkit aukeavat aina Safarissa. Eli jos haluat välttää Safaria, et voi avata sähköpostissa tai pikaviestimissä tulevia linkkejä klikkaamalla niitä, vaan käyttäjän tulisi kopioida linkin osoite ja liimata se Chromen osoiteriville -- tapa, jota tuskin kukaan suostuu ottamaan arkirutiineihinsa.

"Mutta eihän minulla ole mitään salattavaa?"


Harvallapa meistä on. Mutta lähes jokaisella on iPhonessaan luottokorttitiedot talletettuna Applen tilin taakse. Ja lisäksi se SIM-kortti. Asentuva pahatahtoinen sovellus voi esim. taustalla lähetellä tekstiviestejä 20 euroa/kpl maksaviin ulkomaisiin palvelunumeroihin, käyttäjän tietämättä asiasta mitään.
Eli yksinkertaisesti: Jos budjettisi on 150-200 euroa, hanki sillä rahalla ennemmin Android- tai Windows Phone-puhelin. Tai jos on "pakko" saada iPhone, säästä hieman lisää ja osta verkon huutokauppasivuilta käytetty iPhone 4S, iPhone 5 tai uudempi. iPhone 4S:ään ja sitä uudempiin saa päivitettyä iOS8:n, jossa edellämainitut turvallisuusaukot on korjattu.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone tarjoukset iOS iOS 7
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.