Seuraavasta iPhonesta tulossa todellinen pelikone – peräti 60 prosentin parannus

Manu Pitkänen
10. marraskuuta, 2014 15:20

Eilinen "iPhone 7" -ennusteartikkelimme saattoi vanhentua osittain jo tänään, sillä brittiläinen Imagination Technologies on esitellyt uudet PowerVR Series7XT- ja Series7XE-mobiiligrafiikkaohjainmallistonsa. Puhelinmarkkinoilla Imaginationin suurin asiakas on Apple, joka on jo pitkään käyttänyt brittiyhtiön grafiikkaohjaimia iPhoneissa ja iPadeissa. Imaginationin ohjaimiin voi törmätä Android-puolellakin, mutta siellä käytetään pääasiassa Qualcommin Adreno-piirejä.
PowerVR Series7XT -ohjainten avulla Applen ensi vuoden iPhoneen voidaan odottaa uutta isoa hyppäystä graafisessa suorituskyvyssä, sillä Imaginationin mukaan uudet ohjaimet ovat suunnilleen 60 prosenttia suorituskykyisempiä kuin tämän vuoden alussa julkistetut Series6XT-verrokit. Imaginationin mukaan vertailu on tehty clock-for-clock- ja cluster-for-cluster-periaatteella, eli parannus ei johdu ytimien määrän tai kellotaajuuden kasvattamisesta.
7XT-mallistoon kuuluu yhteensä viisi ohjainta, joista kaikkein suorituskykyisimmästä mallista (PowerVR GT7900) löytyy yhteensä 16 varjostusklusteria ja 512 ALU-ydintä. Toiseksi suorituskykyisimmässä mallissa (PowerVR GT7800) on kahdeksan varjostusklusteria ja 256 ALU-ydintä. Ohjaimet tukevat Android 5.0 Lollipopin yhteydessä esiteltyä AEP-laajennosta (Android Extension Pack, tesselointi) OpenGL 3.1:een ja virtualisointia.
Uudet 7XT-ohjaimet eivät kuitenkaan näyttäisi sisältävän säteenjäljitystä, kuten keväällä esitelty PowerVR GR6500. Ehkä Imagination esittelee sitä tukevan 7-sarjalaisen myöhemmin.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Imagination Technologies PowerVR Apple iPhone iOS 9 PowerVR Series 7XT
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.