Googlen paikka iPhonessa on katkolla – Yahoo ja Microsoft haluavat oletushakukoneen paikan

Manu Pitkänen
25. marraskuuta, 2014 20:25

Applen mobiililaitteiden Safari-selaimen oletushakukoneen paikka on herättänyt Microsoftin ja Yahoon kiinnostuksen, kirjoittaa The Information. Tällä hetkellä selaimessa käytetään Googlen hakukonetta, mutta ensi vuonna raukeavan hakusopimuksen takia Microsoftille ja Yahoolle on tulossa tuhannen taalan paikkaa päästä Safarin hakukoneeksi.
Vuonna 2009 solmitun 10-vuotisen sopimuksen takia Yahoon hakukoneen taustalla toimii Microsoftin toimittama hakutekniikka. Sopimus kattaa Re/coden Kara Swisherin raporttien mukaan kuitenkin vain web-haun, joten Yahoo voisi tarvittaessa toimittaa mobiililaitteisiin Microsoftista riippumattoman hakumoottorin. Apple käyttää jo Microsoftin Bingiä Sirissä ja Spotlightissa.
Swisherin mukaan Yahoo on jo pitkään haikaillut pääsystä iOS:n oletushakukoneeksi ja yhtiötä luotsaava Marissa Mayer onkin käynnistänyt salaisia projekteja, joiden tarkoituksena on päivittää yhtiön hakuosaaminen vastaamaan tätä päivää. Algoritmien toimivuus lopulta ratkaisee, kuka pääsee Safarin haun paraatipaikalle. Google maksaa oletushakukoneen asemasta vuosittain yli miljardi dollaria, joten ilmaiseksi oletushakukoneen paikkaa Yahoo tai Microsoft tuskin saavat.
Mozilla kertoi viime viikolla, että se korvaa Googlen Yahoolla Firefoxin oletushakukoneena Yhdysvalloissa.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Google Microsoft Apple Safari iOS Yahoo Bing Apple iPhone iOS 8 iOS 9
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.