Applen tuotteiden taustalla: Lapsityövoimaa ja pitkiä työvuoroja

Manu Pitkänen
19. joulukuuta, 2014 11:47

Applen mobiililaitteiden kokoonpanosta huolehtiva Foxconn nousi otsikoihin kansainvälisessä mediassa vuonna 2010, kun yhtiön 14 työntekijää teki itsemurhan. Itsemurhien uskotaan johtuneen heikoista työolosuhteista. Nyt BBC on nostanut esiin Applen toisen sopimisvalmistajan, Pegatronin, tehtaiden työolosuhteet.
BBC Onella esitettävässä Apple's Broken Promises -dokumentissa esitetään pitkien työvuorojen uuvuttamia työntekijöitä, jotka taistelevat nukahtamista vastaan työaikana. Työvuorot voivat liikkua 12–16 tunnin välillä. Tauoilla nukkumisesta on tullut yleinen tapa tehtaalla.
BBC:n haastatteleman työntekijän mukaan hän on niin väsynyt, ettei jaksa nousta edes syömään, vaikka hänellä olisikin nälkä. Toiselle työntekijälle tehtaan päälliköt eivät suostuneet myöntämään vapaapäivää, vaikka hän oli paiskinut töitä 18 päivää putkeen.
Ohjelmassa kerrotaan myös, että Applen tuotteissa saatetaan käyttää lapsityövoimalla louhittua tinaa. Applen toimitusketjuun kuuluva tinasulattamo hankkii raaka-ainetta indonesialaiselta Bangkan saarelta, jossa BBC tapasi 12-vuotiaan työntekijän.
Apple ei suostunut antamaan haastattelua dokumenttia varten, mutta yhtiön mukaan kukaan muu elektroniikkayhtiö ei tee yhtä paljon varmistaakseen turvallisen ja reilun työympäristön.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Foxconn Apple iPad Apple iPhone Pegatron Apple iPad Air 2 Apple iPad mini 3
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.