Kilpailevatko Android-merkit itsensä hengiltä?

Manu Pitkänen
31. joulukuuta, 2014 13:52

Android-puhelinmerkkien keräämät voitot putosivat tänä vuonna noin puoleen viime vuoden tasosta arvioi Re/code-julkaisulle analyytikko Chetan Sharma. Tärkein syy tähän on tietysti Samsungin tuloksen hurja lasku tämän vuoden aikana. Tähän asti Samsung on ollut, ja on vieläkin, käytännössä ainoa valmistaja joka tekee huomattavaa voittoa myymällä Android-puhelimia.
Kyseessä on ensimmäinen vuosi kun Android-merkkien yhteenlaskettu tulos laski merkittävästi.
Samsungin laskulle on jo aiemmin annettu monia syitä, mutta niistä tärkeimmät on intialaisten ja kiinalaisten Android-merkkien hurja kasvu niiden omilla kotimarkkinoilla. Samsungin brändi ja tuotteet eivät ole pärjänneet tarpeeksi hyvää halvalla tuottavien kiinalaisyhtiöiden rinnalla. Ison loven Samsungin puhelinmyyntiin on tehnyt esimerkiksi Xiaomi, joka hyvästä liikevaihdosta huolimatta ei ole osoittautunut vielä erityiseksi rahasammoksi.
Halpavalmistajat käytännössä syövät parhaillaan Samsungin eväitä, mihin korealaisyhtiön on ehkä pakko vastata hintakilpailulla. Samsung ei ole onnistunut luomaan yhtä vahvasti integroituja tuotteita kuin Apple, minkä vuoksi Samsungin asiakaskuntakin voi helposti vaihtaa venettä ja valita laitteensa hinnan perusteella. Hintakilpailu voi taas johtaa Android-myynnin hetkelliseen kurjistumiseen, missä katsotaan kenen rahkeet ja rahapussi kestävät leikkiä.
Sharma huomauttaa, että kyse ei ole ainoastaan puhelinmerkkien ongelma, vaan on myös Googlen edun mukaista, että laiteliiketoiminta pysyy terveellä pohjalla. Itsensä hengiltä kilpaileminen johtaa Sharman arvion mukaan siihen, että pystyyn jää Samsung ja muutama kiinalaismerkki.
Sharman tekemistä muista mobiilimarkkinahavainnoista voi lukea lisää täältä.

Lue myös nämä
Tägit
LG Apple Samsung Sony Motorola Android Google Kiina Lenovo Xiaomi Micromax
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.