Qualcommille napsahti miljardin dollarin sakko

Manu Pitkänen
10. helmikuuta, 2015 9:31

Qualcomm ja Kiinan kehitys- ja uudistuskomissio (NDRC) ovat sopineet reilun vuoden ajan kestäneen kartellitutkinnan, jossa puolijohdeyhtiötä syytettiin kilpailua vääristävistä lisensointiehdoista. Sopimuksen myötä Qualcomm muuttaa lisensointiehtojaan maassa ja maksaa vajaan miljardin dollarin sakon.
Qualcomm joutuu luopumaan esimerkiksi niin sanotusta käänteisestä lisenssistä, jossa Qualcommin piiriä käyttävä matkapuhelinyhtiö joutuu antamaan siruyhtiölle pääsyn patentteihinsa. Tämä on vienyt käytännössä patenttien haltijoilta heille kuuluvia oikeuksia, joten siitä luopuminen hyödyttänee erityisesti ZTE:n ja Huawein kaltaisia yhtiöitä.
Pienempien tai uudempien kiinalaismerkkien kohdalla hyödyt eivät ole erityisen suuria, koska niiden patenttisalkkukin on yleensä melko pieni. Niiden lisenssimaksut saattavat päinvastoin kohota nykyisestä.
Qualcomm kehittää muun muassa älypuhelimissa käytettäviä suorittimia ja modeemeja. Suurimmassa osassa nykyisissä älypuhelimissa on Qualcommin kehittämä Snapdragon-suoritin.

Lue myös nämä
Tägit
Huawei Qualcomm ZTE Xiaomi
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.