Samsungin nousu ja tuho: Tämän takia Galaxyjen myynti hiipuu

Manu Pitkänen
27. helmikuuta, 2015 11:01

Samsung nousi älypuhelimien markkinajohtajaksi hätkähdyttävän nopeasti, mutta sen valta-aseman mureneminenkin on alkanut vähintään yhtä vauhdikkaasti. Business Insiderin haastattelemat lähteet kertovat miltä Galaxy-buumin alku ja hiipuminen näytti sisältä käsin.
Ennen kuin Samsung saattoi yrittää haastaa iPhonea, sen piti keksiä uusille puhelimille yhtenäinen alabrändi, joka tekisi puhelimista tunnistettavia. Alabrändin avulla Samsung pystyisi myös peittelemään mielleyhtymät älypuhelimien ja Samsungin muiden tuotteiden välillä. Samsung päätti nimetä älypuhelimensa Galaxyiksi ja toi ensimmäisen mallin markkinoille vuonna 2010.
Samsungin alkuvaiheen menestyksen Business Insider laittaa hyvän myyntikanavaverkoston ja Galaxyjen iphonemaisuuden piikkiin. Galaxyt olivat kuitenkin edelleen pieni tekijä älypuhelimissa. Kasvun kiihdyttämiseksi Samsung panosti markkinointiin ja naulan kantaan osuttiin erityisesti Yhdysvalloissa, jossa Galaxy S II:n myyntiä tuettiin iPhone-käyttäjille naureskelevalla Next Big Thing -mainoskampanjalla.
Mainoksilla Samsung sai kuluttajia vakuutettua, että "seuraavaa isoa juttua" ei tarvitsekaan odotella jonoissa, vaan se on ollut jo saatavilla. Mainoskampanja osoittautui isoksi hitiksi ja käännytti asiakkaita Galaxyjen pariin usean vuoden ajan. Samaan aikaan Samsung osoitti kysyntää löytyvän aikanaan "ylisuuriksi" nähdyille Galaxy Note -puhelimille.
Samsungin nopea nousu huomattiin myös mediassa, jossa Applen uskottiin jo menettäneen innovaatiokykynsä ja maagisen kosketuksen älypuhelimiin Steve Jobsin kuoleman seurauksena.
Rakettimaisella kasvulla oli kuitenkin kääntöpuolensa, sillä se johti Samsungin päämajan ja Yhdysvaltain toiminnot eripuraan. Vaikka koko Samsungin puhelinbisneksen nousu voidaankin laittaa suurelta osin juuri Yhdysvaltojen toimintojen piikkiin, alkoi Samsungin korealainen johto syytellä sen toimintaa vuonna 2012.
Business Insiderin lähteiden mukaan päämajasta lähetettiin Dallasiin lentokoneellinen pomoja tarkastamaan kolmeksi viikoksi, miten Samsungin puhelinbisnes toimii Yhdysvalloissa. Korealaispomot syyttivät alaisiaan myyntilukemien peukaloinnista, median lahjomisesta sekä monesta muusta. Eräässä tilanteessa korealaispomot käskivät kesken auditorioesitelmän yleisön taputtaa yhdysvaltalaisille pomoille, koska he olivat "ainoita epäonnistujia" Samsungilla.
On päivänselvää, että tällainen kurmuuttaminen on syönyt työmoraalia. Se ei kuitenkaan näkynyt viivan alla vielä vuonna 2013, mutta se käytännössä tappoi ponnistelut yhtenäisen ja maailmanlaajuisen markkinointiviestinnän luomisesta.
Alamäki alkoi toden teolla vuonna 2014, kun pienet paikalliset puhelinmerkit niin Kiinassa kuin Intiassa alkoivat nakertaa Samsungin markkinaosuuksia. Pudotus oli nopeaa, sillä Samsung ei ollut nousukautensa aikana onnistunut rakentamaan haluttavia ja eksklusiivisia ominaisuuksia Galaxy-puhelimiinsa. Tämän takia pienempien Android-valmistajien on ollut helppo kaapata markkinaosuudet hintakilpailulla.
Samsungin vastakohtana voidaan perustellusti pitää Applea, joka on jatkuvasti panostanut juuri niihin asioihin, jotka erottavat sen puhelimet muista. Esimerkiksi iCloudia, App Storea, iOS:ää, Touch ID:tä, iMessage-viestisovellusta ei löydy mistään muusta kuin iPhonesta. Jos haluat jonkun näistä palveluista, sinun on pakko ostaa iPhone. Androidin kohdalla Google on ottanut haltuunsa kaikki avainpalvelut, joten puhelinmerkit voivat erottautua toisistaan lähinnä käyttöliittymäkustomoinneilla ja raudalla.
TL;DR: Samsung osasi panostaa oikeisiin asioihin älypuhelinbuumin kuumimpana kasvukautena: laaja myyntikanavaverkosto aikana, jolloin kaikki operaattorit eivät myyneet iPhonea, nappiin osunut markkinointi ja teknisesti hyvät tuotteet. Kasvukautena Samsung ei kuitenkaan onnistunut luomaan palveluita, joiden takia asiakkaat olisivat valmiita uudelleen ja uudelleen ostamaan Galaxyn. Tästä syystä Galaxyt ovat alttiita hintakilpailulle ja se on osoittautunut käytännössäkin Samsungin pahimmaksi kipupisteeksi.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone Samsung Android Samsung Galaxy -sarja Samsung Galaxy Note Samsung Galaxy Note II Xiaomi Samsung Galaxy Note 3 Samsung Galaxy S5 Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy S6
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.