Kiinan ihme pelkää tuoda älypuhelimensa Eurooppaan – avaa kuitenkin oman verkkokaupan

Manu Pitkänen
4. maaliskuuta, 2015 14:49

Rakettimaisesti Kiinassa kasvanut älypuhelinmerkki Xiaomi on avaamassa oman verkkokaupan Euroopassa. Aiemmin tänä vuonna Xiaomi kertoi avaavansa verkkokaupan myös Yhdysvalloissa.
Yhdysvaltojen ja Euroopan verkkokaupoissa ei aiota kuitenkaan myydä lainkaan älypuhelimia, vaan ainoastaan niiden lisävarusteita, kuten kuulokkeita ja Mi Band -aktiivisuusrannekkeita. Miksi viime vuonna maailman kolmanneksi suurimpana älypuhelinmerkkinä käynyt yhtiö ei tuo puhelimiaansa myyntiin länsimaissa?
Virallinen selitys on, ettei Xiaomilla ole resursseja hoitamaan puhelimien raudan ja ohjelmistojen lokalisointia tai laitteiden viranomaishyväksyntöjä. Selitys vaikuttaa sepitteeltä, sillä Xiaomia selvästi pienemmät start upit ovat kyenneet tuomaan puhelimensa myyntiin ympäri Eurooppaa ja Aasiaa (esimerkkeinä Jolla ja OnePlus). Viime vuoden lopulla Xiaomi nosti sijoittajilta 1,1 miljardia dollaria ja yhtiön markkina-arvo kohosi 45 miljardiin dollariin.
Todellinen syy vaikuttaisikin olevan siinä, ettei Xiaomi kykene puolustautumaan Euroopassa ja Yhdysvalloissa nostettavia patenttikanteita vastaan. Kiinassa ja Intiassa länsimaisten teknologiayritysten patenttisalkku on vielä kovin ohut, mikä antaa hengitystilaa Xiaomin kaltaiselle uudelle yrittäjälle.
Esimakua Xiaomin haavoittuvuudesta saatiin viime syksynä, kun sen puhelimien myynti estyi Intiassa Ericssonin haastettua kiinalaisyhtiön käräjille patenttiloukkausten vuoksi.

Lue myös nämä
Tägit
Android Xiaomi Xiaomi MiPad Xiaomi Mi 4 Xiaomi Redmi 2 Xiaomi Mi Note Xiaomi Mi Note Pro
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.