Luvut paljastavat: Applen asema älypuhelimissa murskaava

Manu Pitkänen
8. maaliskuuta, 2015 15:19

Tutkimusyhtiö Strategy Analyticsin mukaan Apple ja Samsung toimittivat vuoden 2014 loka-joulukuussa kumpainenkin 74,5 miljoonaa älypuhelinta, IDC:n mukaan Samsung olisi toimittanut Galaxyjä hieman enemmän kuin Apple iPhoneja ja tällä viikolla Gartner ilmoitti Applen myyneen enemmän älypuhelimia kuin Samsung.*
Kumpi sitten on oikein suurin älypuhelinmerkki? Vastaus kysymykseen on suhteellisen toisarvoinen, mikä ilmenee kun katsotaan millaisia älypuhelimia Apple ja Samsung myyvät.
Samsungin tulosraportoinnin mukaan yhtiön mobiiliyksikön liikevaihto oli viime vuoden lopulla 25,02 biljoonaa wonia eli 20,7 miljardia euroa. Olettamalla, että Samsung myi suunnilleen 75 miljoonaa älypuhelinta samalla ajanjaksolla, voidaan Galaxyjen keskihinnan arvioida olevan 276 euroa. Lukema ei ole tarkka, sillä mobiiliyksikön liikevaihtoon kuuluu myös tablettien ja peruspuhelimien myynnistä tullutta rahaa. Todellinen keskihinta lienee siis alhaisempi.
Applen tulosjulkistuksen mukaan viime vuoden lopulla toimitetut 74,5 miljoonaa iPhonea kerryttivät sille 47,2 miljardin euron edestä liikevaihtoa. Kaupaksi menneiden iPhonien keskihinta on siis noin 630 euroa. Tuplasti Galaxyjen keskihintaan verrattuna.
Galaxyjen ja iPhonien ero korostuu entisestää, kun arvioidaan paljonko yhden älypuhelimen myymisestä jää. Samsungin tulosraporttien mukaan mobiiliyksikön operatiivinen tulos oli viime vuoden lopulla 1,6 miljardia euroa eli yhtä Galaxyä kohden noin 21 euroa.
Apple ei raportoi operatiivista voittoa laiteryhmäkohtaisesti, mutta jos oletetaan iPhonen liikevoiton ja liikevaihdon kulkevan käsikädessä (ts. 70 prosenttia liikevoitosta syntyy iPhoneista), saadaan iPhone-voitoksi 15,65 miljardia euroa. Yhtä iPhonea kohden Apple tekee siis voittoa noin 208 euroa. Ero on kymmenkertainen Galaxyihin nähden.
Vertailun vuoksi todettakoon, että viime vuoden viidenneksi suurin merkki LG tienaa yhdellä myydyllä älypuhelimella noin 3,5 euroa.
* Samsung ei julkaise toimittamiensa puhelimien lukumääriä, mikä antaa markkinatutkimusyhtiölle tilaa spekuloinnille. Samsung on kuitenkin ilmoittanut, että älypuhelimien toimitusmäärät ovat 71–76 miljoonan kappaleen haarukassa.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Samsung Android iOS Apple iPhone Samsung Galaxy S5 iOS 8 Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 Edge
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.