Näin otat kaiken irti Samsung Galaxy S6 edgen kaarevasta näytöstä

Manu Pitkänen
28. maaliskuuta, 2015 15:43

Samsung Galaxy S6 -puhelimet tulevat myyntiin parin viikon päästä ja monet ehkä harkitsevat parhaillaan uuden Galaxyn ostamista. Ennen kauppaan menemistä täytyisi kuitenkin ensin päättää ostaako tavallinen S6 vai laittaisiko 150 euroa lisää likoon kaarevanäyttöisen edge-version ostamiseksi.
Päätöksen tekemisen helpottamiseksi olemme koonneet alle pienen listan siitä, kuinka kaarevaa näyttöä Galaxy S6 edgessä voidaan käytännössä hyödyntää. Lopusta löytyy myös pari mietettä kaarevan näytön hyvistä ja huonoista puolista.

Galaxy S6 edgen kaarevan näytön asetukset

People edge


Samsung kutsuu Galaxy S6 edgen näytön kaarevaan osaan integroitua kontaktiominaisuutta People edgeksi. Sen avulla pääset suoraviivaisesti käsiksi sinulle tärkeimpien henkilöiden lähettämiin viesteihin tai vastaamattomiin puheluihin sekä soittaa / lähettää viestin näille ennalta määrätyille henkilöille. Kullekin kontaktille annetaan yksilöity värikoodi, joten näet puhelimen reunaan ilmestyväst väripalkista suoraan keneltä olet saanut viestin, puhelun tai sähköpostin.
Henkilöitä People edgeen pystyt lisäämään avaamalla Asetukset > Reunanäyttö > People edge. Henkilöitä voi lisätä korkeintaan viisi kappaletta.
Perustilassa People edgen käyttö ei näy käyttäjälle mitenkään, mutta kun People edge -kontakteilta saapuu esimerkiksi uusi viesti, ilmestyy kaarevaan näytön osaan henkilöön liitetty värimerkki (alla sininen ja vihreä), jota vetämällä näytön keskiosaa päin näet lisää tietoa ilmoituksesta.


Vaikka ilmoituksia ei olisikaan tullut, voit ottaa People edge -kontaktit esille pyyhkäisemällä oikealta vasemmalle näytön kaarevasta osasta alkaen. Pyyhkäisy täytyy tehdä kuitenkin kello- ja sääwidgetin kohdasta (valkoinen merkkipalkki reunassa, kts. yllä oleva kuva). Alempaa tai ylempää tehty pyyhkäisy ei avaa People edge -keskusta.

Reunanäytön valaistus


Puhelimen voi asettaa ilmoittamaan saapuvista puheluista reunanäytön avulla: kun puhelin on käännetty näyttö alaspäin, näytössä välkehtii People edge -kontaktin värikoodi häneltä saapuneen viestin tai puhelun jälkeen. Efekti toimii vain kun puhelimeen yritetään soittaa, eli se ei valitettavasti jää vilkkumaan soittoyrityksen jälkeen (jolloin siitä olisi kaikkein eniten hyötyä).
Jos näet reunavalon avulla esimerkiksi äitisi soittavan, mutta et pysty juuri sillä hetkellä vastaamaan, niin puhelun saa hylättyä laskemalla sormen kameran vieressä olevan sykesensorin päälle. Tällöin soittajalle lähtee tekstiviestitse ilmoitus, ettet pysty juuri nyt puhumaan.

Tietovirta


Reunanäyttöön saa näkymään myös muita kuin People edgeen sidottuja ilmoituksia "tietovirta-ominaisuuden" ansiosta. Tietovirran saa aktivoitua kun näyttö on sammutettuna ja puhelimen näytön reunaa pyyhkäisee nopeasti edestakaisin. Tämän jälkeen reunaan ilmestyy tiivistetysti tiedot puhelimen tilasta (akku, päivämäärä, kellonaika) ja pyyhkäisemällä tietovirtaa ylös- tai alaspäin, saa näkyviin muitakin ilmoituksia (mm. Twitter-ilmoitukset, uutiset, osaketiedot, urheilutulokset jne.)
Tietovirran asetuksia saa muokattua valikosta Asetukset > Reunanäyttö > Tietovirta.

Yökello


Näytön reunaan saa halutessaan myös jatkuvasti päällä olevan kellon, jolloin puhelinta ei tarvitse aktivoida erikseen kellonajan tarkistamiseksi. Reunanäyttö-asetuksista voi säätää mihin kellonaikaan yökello ominaisuus aktivoituu ja milloin se poistuu käytöstä.

Hyvää ja huonoa


Kuten edellä nähtiin, Galaxy S6 edgen kaarevat näytön reunoja hyödynnetään lähinnä uusina kanavina kertoa saapuneista ilmoituksista. Onko uudet tavat ilmoittaa ilmoituksista sitten 150 euron arvoisia? Jokainen miettikööt asiaa itse, mutta itse en ole parin päivän käytön perusteella erityisen vakuuttunut Samsungin tavasta hyödyntää kaarevaa näyttöalaa: vuorovaikutan ilmoitusten kanssa mieluummin Androidin ilmoituskeskuksesta.
Kaarevalla näytöllä on kuitenkin pari ilmoituksiin liittymättömiä hyviä puolia: kaareva näyttö tuo puhelimen ulkonäköön särmäkkyyttä ja saa laitteen tuntumaan todellista ohuemmalta. Toisaalta web-sivuja ei ole suunniteltu kaarevanäyttöiset puhelimia ajatellen, minkä takia sivujen reunamarginaalit voivat tuntua Galaxy S6 edgellä liian kapeilta tai tekstirivien ensimmäiset kirjaimet voivat näyttää kaarevan muodon takia vääristyneiltä.
Kaareva näyttö aiheuttaa näytön kaareville reunoille varjostukset, minkä takia nettisivustot ja sovellukset tuntuisivat käyttävän jonkinlaista drop shadow -efektiä. En ole vielä saanut päätettyä onko se ärsyttävä vai luettavuutta parantava piirre: joillakin nettisivuilla varjot voivat käydä tekstirivien päälle, kun taas ilmavammin suunnitelluilla sivustoilla varjot saavat koko sivun "ponnahtamaan" ylös näytöstä (ts. varjot korostavat hauskasti näytöllä esitettyä sisältöä).

Lue myös nämä
Tägit
Samsung Android Samsung Galaxy -sarja kaareva kosketusnäyttö kaareva näyttö Samsung Galaxy S6 Edge
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.