Tämän vuoksi puhelimesi on niin hidas

Petteri Pyyny
20. toukokuuta, 2015 20:35

Muistat varmaankin tunteen, kun pari, kolme vuotta sitten ostit uuden, monta marjaämpäriä maksaneen huippupuhelimesi? Sen fiiliksen siitä, miten valtavan nopea älypuhelin voikaan olla käytössä?
Ja nyt kenties kiroat sitä, kun parin vuoden takainen huippuluuri tuntuu jatkuvasti hitaalta ja kankealta ihan arkikäytössä?
Mistä sitten puhelimen hidastuminen oikein johtuu? Syitä on oikeastaan neljä, joista vain kahdelle voit tehdä jotain.

Puhelin täynnä väliaikaistiedostoja, kuvia ja turhia sovelluksia


Vaikka puhelimissa ei käytetäkään mitään tietokoneissa vieläkin yleisesti käytettyjä kovalevyjä, jotka ns. pirstaloituvat ajan kanssa kun tietoa tallennetaan ja poistetaan tallennustilasta, tiedostojen määrä vaikuttaa silti puhelimen nopeuteen jossain määrin.
Jos puhelin on jatkuvasti äärilaitojaan myöten täynnä dataa, sovellukset pääsääntöisesti hidastelevat, koska ne joutuvat tekemään kompromisseja tallennustilan käytön suhteen, lähinnä käyttämiensä väliaikaistiedostojen suhteen. Kompromissit tapahtuvat pitkälti käyttöjärjestelmän ohjeistuksessa, joten yksittäinen sovellus ei näihin voi hirvittävästi vaikuttaa.
Lisäksi Flash-tyypisten tallennusratkaisujen ongelma on se, että ne edelleen jossain määrin hidastuvat mitä täydempänä tallennustila on, etenkin tallennustilan lähestyessä täyttymispistettään. Tällöin tallennustilan vapauttaminen on looginen askel laitteen nopeuttamiseksi.
Myös erilaiset puhelimen sisäiset indeksointijärjestelmät hidastuvat, mitä enemmän väliaikaistiedostoja – tai ylipäätään tiedostoja – laitteessa on.
Tämä ongelma on pääsääntöisesti helpoin korjata – siirrä "turhat" kuvat tietokoneelle talteen, poista sovellusten väliaikaistiedostot ja poista laitteesta sovellukset, joita käytät harvoin.

Liian paljon sovelluksia päällä yhtä aikaa


Tämä on lähinnä myytti. Kaikki modernit kännyköiden käyttöjärjestelmät osaavat huolehtia itse sovellusten sulkemisesta tai "jäädyttämisestä", mikäli puhelimen resurssit uhkaavat loppua kesken.
Sovellusten käsipelillä sulkeminen ei moderneissa puhelimissa auta puhelimen hidasteluun lainkaan. Suurin ongelma ovat tiettyjen sovellusten taustaprosessit, joita ei käsipelillä voi edes sulkea. Etenkin Facebook saattaa pyörittää taustalla prosesseja, jotka hidastavat puhelinta merkittävästi - vaikka Facebookin sovellus ei olisikaan näennäisesti päällä.
Paras tapa on poistaa kaikki sovellukset puhelimesta pysyvästi, joita et käytä.

Sovellukset suunnitellaan uusimmille malleille


Raaka tosiasia on, että puhelimet päivittyvät pääsääntöisesti alle 18 kuukauden sykleissä. Tällöin sovellusten uudet versiot kannattaa testata nimenomaan sillä hetkellä yleisimmät mallit huomioon ottaen.
Näin ollen vaikkapa sovellus, jonka käyttökokemus optimoitiin 5 vuotta sitten iPhone 4:lle, testataan sulavan käyttökokemuksen osalta nykypäivänä lähinnä iPhone 5s:llä ja sitä uudemmilla malleilla. Sama koskee myös Androidia – SGS2 tuskin kuuluu yhdenkään keskikokoisen sovelluskehittäjän testauslistalle enää vuonna 2015, kun laitteen osuus käyttäjäkunnasta on romahtanut marginaaliseksi.
Näin ollen sovellukset pyrkivät ottamaan tehot irti uusimmista laitteista, optimoiden sulavan käyttökokemuksen lähinnä niille laitteille, jotka muodostavat yli 5% sen hetkisestä käyttäjäkunnasta. Tätä pienempiä segmenttejä eivät ota testauksissaan huomioon kuin korkeintaan isoimmat sovelluskehittäjät, joilta löytyy resursseja testata sovelluksensa myös vanhemmilla ja hitaammilla laitteilla.
Ongelmalliseksi tilanne tietysti muuttuu siksi, että hyvin, hyvin harvaa sovellusta voi enää nykypäivänä käyttää niiden vanhoilla versioilla. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että valtaosa nykypäivän sovelluksista keskustelee jatkuvasti internetissä olevien palvelinten kanssa - erilaiset ohjelmointirajapinnat elävät muutoksessa ja jossain vaiheessa tuki vanhoille sovellusversioille on vain pakko lakkauttaa, jotta rajapintoja voidaan kehittää eteenpäin. Tällöin myös vanhojen, omalle laitteellesi "tarpeeksi kevyiden" sovellusversioidenkin tuki päättyy.
Sama ongelma korostuu, kun mukaan heitetään käyttöjärjestelmäpäivitykset. Androidilla ongelma on "ratkaistu" pitkälti niin, että käyttöjärjestelmäpäivitykset vain pääsääntöisesti lakkaavat saapumasta vanhemmille laitteille noin 2-3 vuoden jälkeen. iPhonella taas päivityksiä saapuu käyttöjärjestelmälle noin 5 vuoden ajan, mutta tällöin usein vanhimmat mallit kärsivät eniten, juurikin käyttöjärjestelmän vaatimusten mitoituksesta hieman uudemmille malleille. Käyttöjärjestelmäpäivitykset ovat kuitenkin käytännössä pakollisia niiden sisältämien tietoturvapaikkausten vuoksi, joten ongelmaa on lähes mahdoton välttää ilman että ottaa tarpeettomia riskejä tietoturvan suhteen.
Samahan koskee toki myös tietokoneita – eihän yksikään pelitalo suunnittele pelejään niin, että ne toimisivat sulavasti myös 7 vuotta vanhalla PC-raudalla.

Nopeudesta muodostuu mielessäsi "uusi normaali"


Tämä on lopulta kuitenkin se kaikkein tärkein asia siinä, miksi pari vuotta sitten ostettu puhelin tuntuu tänä päivänä ikälopulta ja hitaalta.
Kun ostit 500 euron puhelimesi pari vuotta sitten, päivitit todennäköisesti puhelintasi pari-kolme vuotta vanhasta mallista. Tuona aikana prosessorien laskentateho on ehtinyt kolmin- jopa nelinkertaistua, muistin määrä todennäköisesti on tuplaantunut ja kaikki muukin rauta puhelimessa oli tehnyt valtavan loikan eteenpäin.
Uusi puhelin yksinkertaisesti tuntui valtavan nopealta.
Mutta ihmismieli tottuu kaikkeen. Kun olet käyttänyt puhelintasi pari vuotta, sen nopeudesta on tullutkin normitila, eikä mikään ihastusta aiheuttava erikoisuus. Puhelin ei välttämättä ole hidastunut pätkääkään: prosessorit eivät hidastu ajan kanssa, eivätkä muistien kellotaajuudet maagisesti laske vuosien vieriessä. Laite on edelleen ihan yhtä nopea kuin silloin kun sen alunperin ostit. Ainoastaan mielikuvasi siitä, miten nopea "nopean" pitäisi olla, on muuttunut.
Asiaa eivät tietenkään auta millään tavalla kaverisi, jotka ovat mahdollisesti tässä välissä päivittäneet puhelimiaan uudempiin ja joiden astetta nopeampia puhelimia olet päässyt testailemaan. Näistä uudemmista puhelimista on muodostunut uusi mittatikku sille, mikä mielessäsi on "nopea" ja tällöin oman puhelimen aiempi nopeus onkin muuttunut mielikuvana kankeudeksi ja hitaudeksi.
Tälle puolelle ei ole oikeastaan mitään tehtävissä - ainoastaan ehkä tietyntyyppinen ns. reality check -viikko aika ajoin voisi auttaa, jossa otat ja käytät 4-5v vanhaa puhelinta viikon, pari ennen palaamistasi takaisin nykyiseen puhelimeesi saattaisi auttaa mielikuvan murtamisessa, ainakin hetkellisesti.
Mutta lopulta ainoa tapa nollata tunne puhelimen hitaudesta on kävellä kauppaan ja ostaa uusi puhelin.

Lue myös nämä
Tägit
opas Apple Android iOS Windows Phone mobiilisovellukset
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.