Tämä on uutta Android M -käyttöjärjestelmässä

Manu Pitkänen
28. toukokuuta, 2015 19:51

Google julkaisi tänään odotetusti uuden Android M -käyttöjärjestelmänsä Kaliforniassa pidetyssä kehittäjätapahtumassa. Googlen mukaan se otti M:n kehityksen lähtökohdaksi käyttökokemuksen ja ohjelmiston laadun parantamisen.
Yksi nopeasti vastaan tulevista uudistuksista liittyy Android-sovellusten käyttöoikeuksiin. Tällä hetkellä sovellukset pyytää kaikki oikeudet ohjelman asennuksen yhteydessä, mutta Android M:n myötä oikeuksia ei kysytä lainkaan asennuksen yhteydessä – kutakin oikeutta kysytään vasta kun siihen liittyvää ominaisuutta käytetään. Esimerkiksi WhatsAppille annetaan oikeus käyttää mikrofonia vasta kun lähetät ensimmäistä kertaa ääniviestin.
Android M:ään on tulossa myös sovelluskohtaisesti räätälöityvät välilehdet. Kyseessä on käytännössä Chrome-selaimen välilehteä hyödyntävä tekniikka, joka kytkeytyy päälle kun sovelluksen sisällä aukaistaan web-sivulle ohjautuva linkki. Kun linkkiä painetaan, avautuu sovelluksen päälle Chrome-välilehti, joka kuitenkin on mukautunut lähdesovelluksen ulkoasuun ja siksi käyttäjä ei huomaa vaihtaneensa sovellusta lainkaan.
Google on lisännyt Android M:ään myös Android Pay -mobiilimaksujärjestelmän, jonka avulla Android-puhelimella voi maksaa ostoksia kaupoissa (joissa on NFC-maksupääte) tai mobiilisovelluksissa. Kyseessä on käytännössä Apple Payn kaltainen järjestelmä. Uudessa käyttöjärjestelmässä on myös natiivi tuki sormenjälkilukijoille, joita voidaan käyttää Android Pay -maksujen hyväksymiseen.
Android M sisältää myös uuden Dozeksi kutsutun virranhallintaominaisuuden, jossa selvitetään puhelimien ja tablettien liikesensoreiden avulla onko laitetta käytetty hetkeen aikaan. Jos laite näyttäisi olevan käyttämättömänä, Android M harventaa automaattisesti sovellusten synkronointitiheyttä. Googlen mukaan ominaisuuden avulla saavutettiin Nexus 9:llä jopa kaksinkertainen akkukesto lepotilassa.
Android M tukee myös uutta USB Type C -standardia, joka mahdollistaa USB-piuhan kytkemisen porttiin kummin päin tahansa.
Uusi käyttöjärestelmäversio tulee saataville heti Nexus-laitteille (Nexus 5, 6, 9 ja Player).

Lue myös nämä
Tägit
Android Google Google I/O
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.