"Luvattomia" ohjelmia voi jatkossa asennella iPhoneen ja iPadiin

Manu Pitkänen
10. kesäkuuta, 2015 17:19

Uusien iOS- ja OS X -käyttöjärjestelmien julkistuksen yhteydessä Apple toi saataville myös uuden version sovellusten ohjelmointiin käytetystä Xcodesta. Teknisesti huomattavinta uudessa Xcodessa on Swift 2:ta tukeva käännin, mutta sen lisäksi Apple on yrittänyt madaltaa kynnystä lähteä kokeilemaan ohjelmien kehitystä.
Kokeilumielisyyden tukemiseksi Apple on mahdollistanut Xcode 7:ssä kotitekoisen koodin lähettämisen omiin iOS-laitteisiin. Aikaisemmin sama onnistui vain jos käytössä oli maksullinen kehittäjätunnus, mutta jatkossa omien ohjelmien asentaminen Xcodella onnistuu maksuttomasti.
Käytännössä muutos tarkoittaa sitä, että omaan iPhoneen tai iPadiin voi asentaa sovelluksia App Storen ohitse (sideloading). Sovelluskehittäjä Bouke van der Bijl esittää nettisivuillaan miten homma onnistuu käytännössä, esimerkkinä käytetään GBA4iOS-emulaattorin asennusta.
Temppu on selvästi työläämpi kuin Androidin tapauksessa, mutta jos haluat iPhoneen "App Storeen soveltumatonta sisältöä", niin vaivannäkö voi olla ihan kannattavaa.
Xcode 7:n beta-versio on ladattavissa täältä.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Android jailbreak App Store iOS GBA4iOS iOS 9 Xcode
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.