5G-verkkojen maksiminopeudeksi tulossa 20 Gb/s

Manu Pitkänen
20. kesäkuuta, 2015 14:23

Kansainvälinen televiestintäliitto ITU on saanut valmiiksi viidennen sukupolven matkaviestinverkkotekniikkaa koskevan valmistelutyön, johon kuuluu tekniikan vision määrittäminen ja kehitysaikataulun asettaminen.
5G-verkon ilmaantumista niemiin ja notkoihin ei kannata odotella henkeä pidätellen, sillä ITU:n tavoitteena on saada teknologian tekniset määritykset valmiiksi vuoteen 2020 mennessä. Tuon jälkeen markkinoille voidaan odottaa saapuvan 5G-yhteensopivia laitteita, joihin tulee näillä näkymiin kuulumaan puhelimien lisäksi kirjava joukko muita laitteita, joita ei nykyisin ole välttämättä totuttu yhdistämään Internetiin (Internet of Things, IoT).
Lehdistötiedotteessa ITU ei valota juurikaan millainen 5G heidän vision mukaan olisi, mutta The Korea Timesin mukaan ITU on määritellyt viidennen sukupolven matkapuhelinverkon tiedonsiirtonopeuden maksimiksi 20 Gbps.
LTE-Advanced-verkkojen kohdalla maksiminopeus on 1 Gbps, joten 5G olisi tältä osin 20 kertaa vikkelämpi. Jokainen mobiililaajakaistan käyttäjä kuitenkin tietää, että teoreettiset maksiminopeudet eivät kerro koko totuutta yhteyksien nopeudesta reaalitilanteissa. Lisäksi kaupallisessa käytössä olevat 4G-verkotkaan eivät ole vielä yltäneet niiden maksiminopeuksiin, esimerkiksi Suomessa on vasta vähän aika sitten alettu testaamaan 300 Mbps:n verkkoja.
Etelä-Korea on ollut tiiviisti mukana 5G:n kehityksessä, joten ei tule suurena yllätyksenä, että tekniikkaa halutaan demonstroida suurelle yleisölle jo Pyeongchangin talviolympialaisissa vuonna 2018.

Lue myös nämä
Tägit
Internet nettiyhteys mobiililaajakaista laajakaista 5G esineiden internet Internet of Things
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.