Galaxy S6 tuotti Samsungille pettymyksen – Suunta edelleen alaspäin

Manu Pitkänen
7. heinäkuuta, 2015 9:13

Samsung on julkaissut ohjeistuksensa huhti-kesäkuun tuloksesta. Korealaisjätti arvioi liikevaihdon olleen 47,0–49,0 biljoonaa wonia (37,7–39,3 miljardia euroa) ja operatiivisen voiton 6,7–7,1 biljoonaa wonia (5,4–5,7 miljardia euroa).
Ohjeistuksen perusteella Samsungin toinen vuosineljännes sujui heikommin kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona (liikevaihto 52 ja operatiivinen voitto 7,2 biljoonaa wonia), jolloin Galaxy S5:n vastaanotto markkinoilla jäi odotettua vaisummaksi. Samsungin mobiiliyksikkö on ollut laskusuunnassa jo noin puolitoista vuotta, eikä keväällä esitellyt uudet Galaxy S6 -puhelimetkaan näytä pystyneen korjaamaan sen kurssia.
Suomessa Galaxy S6 -puhelimet ovat käytännössä kadonneet operaattoreiden kuukausittain julkaistavista myyntilistoista, kun taas iPhonet keikkuvat listojen kärkipaikoilla.
Wall Street Journalille puhuneen sisäpiirilähteen mukaan Samsung arvioi pahasti pieleen kysynnän jakaantumisen Galaxy S6:n ja kaarevanäyttöisen Galaxy S6 edgen välillä. Odotuksissa oli että jokaista myytyä edgeä kohden myytäisiin neljä tavallista S6-puhelinta, mutta todellisuudessa kysyntä puhelimien välillä oli lähellä samaa. Tämän vuoksi markkinoille ei saatu tarpeeksi edge-malleja, kun taas tavalliset Galaxy S6:t jäivät varastoihin.
Samsung ei paljastanut tänä vuonna koska se saavutti 10 miljoonan toimitetun Galaxy S6 -puhelimen virstanpylvään, mikä kielii myöskin aikaisempaa heikommasta kysynnästä / toimitusvaikeuksista.
Kysynnän pieleen mennyt arviointi on pahaisku Samsungille, sillä tyypillisesti uusien Galaxy-puhelimien myynti on vähentynyt pian julkaisun jälkeen. Lisäksi uusien iPhone-mallien julkaisu alkaa olla jo lähellä.
Samsung erittele tulosohjeistuksissaan eri liiketoimintayksikköjen suoriutumusta, joten tällä hetkellä on vaikea sanoa tarkalleen, miten puhelinliiketoiminta on käytännössä sujunut viime vuoteen verrattuna. Samsungin puolijohdebisnes on ollut hyvässä vireessä ja paikannut hyvin heikentynyttä mobiililiiketoimintaa.

Lue myös nämä
Tägit
Apple iPhone Samsung Android iOS iOS 8 Samsung Galaxy S6 iOS 9 Samsung Galaxy S6 Edge
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.