WhatsApp valmistautuu: Operaattorit voivat aloittaa estotoimet

Manu Pitkänen
2. lokakuuta, 2015 18:06

WhatsApp näyttäisi valmistautuvan operaattoreiden vastahyökkäykseen pikaviestipalvelua vastaan. Sovelluksen käyttöliittymän kääntäjille on nimittäin lähetetty tekstikatkelmia, jotka ilmaisevat käyttäjille VoIP-puheluiden epäonnistumisesta operaattorin estojen takia.
VoIP-puhelut tulivat WhatsAppin eri alustaversioihin tämän vuoden aikana. Operaattoreita se ei erityisemmin miellytä, sillä sovelluksen käyttäjät voivat VoIP-puheluiden avulla käydä puheluita toisten käyttäjien kesken pelkän datasiirron hinnalla. Suomessa ja useissa muissa kehittyneissä maissa datasiirron hinta on kiinteä, joten siitä ei tarvitse maksaa käytön mukaan, toisin kuin tavallisten puheluiden kohdalla.
Tekstiviestit ja puhelut ovat jo pitkään olleet operaattoreiden rahasampoja, joten 900 miljoonan käyttäjän käyttämä WhatsApp on selvä uhka heidän bisnekselle. Aina silloin tällöin onkin herätelty ajatuksia, että operaattorit voisivat kohdella erilaista tietoliikennettä eri tavalla. Tässä tapauksessa operaattorit voisivat blokata WhatsApp-puhelut tai periä niiden mahdollistamisesta erillisen WhatsApp-maksun.
Aika näyttää tuleeko operaattoreilta mitään vastaiskuja WhatsAppia tai sen tarjoamia VoIP-puheluita vastaan. Ainakin WhatsAppilla niitä pidetään mahdollisina.

Lue myös nämä
Tägit
operaattori VoIP pikaviestin Net neutrality WhatsApp netin neutraalius operaattorit verkkoneutraliteetti nettineutraliteetti
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.