iPhone 6s:n ostaja: Oletko ostamassa sikaa säkissä?

Manu Pitkänen
8. lokakuuta, 2015 10:48

Pian iPhone 6s:n myynnin alkamisen jälkeen Chipworks paljasti testiensä avulla, että kaikki uudet iPhonet eivät olekaan veistetty samasta puusta: Toisissa puhelimissa käytetään Samsungin valmistamia A9-järjestelmäpiirejä, kun taas toisissa on TSMC:n valmistama A9-piiri. Saman järjestelmäpiirin teettäminen kahdella eri puolijohdevalmistajalla on ylimääräisten kustannusten vuoksi suhteellisen harvinaista.
Lähtökohtaisesti A9 on A9 riippumatta siitä kuka sen on valmistanut. Puolijohdevalmistajien tuotantoprosesseissa on kuitenkin eroja riippuen siitä, millaisia ominaisuuksia tuotettavilta piireiltä halutaan, millaisia kompromisseja ollaan valmiita tekemään ja jotkut tekniikat ovat vain edistyksellisempiä kuin toiset. Vaikka tuotentotekniikoiden nimet ovatkin samankaltaiset, eivät ne kuitenkaan käytännössä ole samanlaisia.
TSMC:n 16 nanometrin ja Samsungin 14 nanometrin tekniikoilla valmistetuissa A9-piirissä on heti mitattavissa oleva ero: Samsungin prosessilla valmistettu piiri on hieman pienempi kuin TSMC:n laitoksilla valmistetut piirit. Verkossa onkin riittänyt paljoa spekulaatiota, että näkyykö tuotantoprosessien erot myös esimerkiksi akkukestossa tai suorituskyvyssä.
Joitain käyttäjätestejä onkin jo alkanut liikkua netissä. Esimerkiksi eräs Reddit-käyttäjä kertoo ruutukaappausten kera, että TSMC:n valmistamaa piiriä käyttävä iPhone 6s Plus saa jopa kaksi tuntia paremman tuloksen GeekBenchin akkutestissä kuin Samsungin valmistamaa piiriä käyttävä vastaava puhelinmalli. Ero on todella iso – niin iso, että se saa kenen tahansa epäilemään testiä (esimerkiksi Exynos- ja Snapdragon-pohjaisten Galaxy Note 4 -mallien akkukesto ero on "vain" n. 50 minuuttia).
GeekBenchin akkutestissä akkua syödään prosessori-intensiivisten laskutehtävien avulla, joten lähtökohtaisesti sen pitäisi sopia hyvin tähän käyttötarkoitukseen. Ruutukaappauksista nähdään, että toisessa puhelimessa on ollut kiinni SIM-kortti, kun taas toisessa sitä ei ole. Tämä on voinut vaikuttaa tuloksiin.
Jäämme odottamaan muita astetta luotettavampia testejä. Puhelimessa käytetyn A9-piirin valmistajan saa selville Lirum Device Info Lite -ohjelmalla. Mikäli ohjelma kertoo puhelimen malliksi N66AP tai N71AP, on kyseessä Samsungin piiriä käyttävä iPhone 6s Plus tai iPhone 6s. Jos ohjelma kertoo mallinimeksi N66MAP tai N71MAP, on piirin valmistaja silloin TSMC.
iPhone 6s tulee myyntiin Suomessa huomenna.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Samsung iOS TSMC Apple iPhone iOS 9 Apple A9
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.