Apple vastasi akkuskandaaliin, luottotestaajalta vahvistus

Matti Robinson
9. lokakuuta, 2015 21:12

Applen uusien iPhone-mallien sisältä on löytynyt jokseenkin yllättäen kahden eri valmistajan tuottamia järjestelmäpiirejä. Kaupasta kotiin kannettu iPhone 6s tai iPhone 6s Plus voi siis sisältää joko TSMC:n tai Samsungin valmistama A9-piiri, mutta onko sillä väliä?
Verkossa on julkaistu erityisesti GeekBench-ohjelmiston testituloksia, jotka kertovat, että erot akkukestossa voivat olla jopa tunteja. Luonnollisesti tästä syntyi heti skandaali ja ihka oma #BatteryGate.
Yleensä Apple ei tämän kaltaisia spekulointeja kommentoi, mutta ilmeisesti Cupertinossa on päätetty tehdä vauriokontrollia. Apple julkaisi tiedotteen, jossa kerrotaan, etteivät GeekBenchin tapaiset testit kerro tosielämän akkukestosta. Yhtiön mukaan erot ovat korkeintaan parin prosentin luokkaan, jos sitäkään.
Yllättäen testeissä paremmaksi on osoittautunut TSMC:n piiri, jonka 16 nm tekniikalla valmistettu ja siten suurempi kuin Samsungin 14 nm piiri. Erot kuitenkin vaikuttavat käsittämättömän suurilta ottaen huomioon piirien samankaltaisuuden. Ei olisi myöskään Applen etu tuoda markkinoille näin suurilla eroilla varustettuja piirejä.
Verkon luotettavimpiin ja kattavimpiin testaussivustoihin kuuluva AnandTech on nyt myös kantanut omat kortensa kekoon analysoimalla tilannetta. Heidän näkökulmastaan kahden laitteen väliset testit ovat muutenkin suhteellisen turhia, koska piirien välisiä eroja tulee tuotantoprosessissa välttämättäkin. Piirilotto tuottaa eritasoisia piirejä ja räikeimmin eroavat (heikoimmat) piirit poistetaan joukosta.
Koska testaajille toimitetaan korkeintaan pari kappaletta laitteita, niin kunnollista testiä piirien välillä ei yksittäinen taho saa aikaan. Verkkoon testituloksia tallentavan GeekBenchin kohdalla taas puhelimissa on voinut olla erilaiset lähtökohdat, kuten taustasovellukset tai näytön kirkkaus.
AnandTechin mukaan on epätodennäköistä, että piireissä olisi merkittävää eroa. Lisäksi, vaikka eroa olisi yllättävänkin paljon, niin Apple luokittelee akkukeston heikoiten pärjäävien yksilöiden perusteella.
Mikäli kuitenkin haluat tietää kumpaa sirua oma laitteesi on, niin se onnistuu Lirum Device Info Lite -ohjelmalla. MAP-piirit ovat TSMC:n ja AP-piirit Samsungin valmistamia.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Samsung TSMC järjestelmäpiirit Apple iPhone Apple A9
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.