Nokia demonstroi huippunopeaa 5G-yhteyttä

Matti Robinson
30. lokakuuta, 2015 18:45

Nokia Networks ja Korean suurin teleoperaattori SK Telecom ovat toteuttaneet yhteistyössä hiljattain huippunopeita 5G-testejä. Nokia Networksin cmWave-teknologialla toteutettu 5G-yhteys siirsi testissä tietoa 19,1 gigabitin nopeudella – yhden elokuvan sekuntivauhdilla.
Jos yhden elokuvan olettaa olevan noin 2 gigatavua, niin Nokian yhteys siirtäisi sen parhaimmillaan alle sekunnissa. SK Telecomin tarkoituksena on olla maailman ensimmäinen 5G-operaattori, ja Nokia tietysti haluaa olla teknologian toimittaja.
Nokian cmWave-teknologia käyttää hyväkseen 8x8 MIMO-lähetystä, 400 megahertsin kaistanleveydellä ja 256 QAM-modulaatiotekniikkaa. Teknologia toimii 3 - 30 gigahertsin taajuusalueella, testissä keskitaajuutena oli 15 GHz. Taajuusalue tarkoittaa 1-10 senttimetrin aallonpituutta ja Nokian mukaan tämä on todennäköisesti taajuus- ja aallonpituusalue, jolla operaattorit tulevat tulevaisuudessa esittelemään ensimmäisiä 5G-tuotteita.
Yhtiöiden mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta kun 5G pääsee senttimetriaalloilla tällaisiin nopeuksiin.
Kaksikko on tänä vuonna ollut tiiviissä yhteistyössä ja 5G-testien lisäksi esitelleet muun muassa 600 Mbps LTE-yhteyttä, sekä edistäneet LTE Advancedia uusilla teknologioilla.
Lisää Nokian 5G-teknologista löytyy täältä.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia SK Telecom Nokia Networks
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.