Uusi Android-haittaohjelma lähes mahdoton poistaa

Valtteri Ahonen
6. marraskuuta, 2015 14:09

Maailmalta on löydetty uusi Android-haittaohjelmatyyppi, joka naamioituu luotettujen sovellusten näköiseksi, altistaa puhelimen monille vaaroille ja on erittäin hankala poistaa, kertoo mobiilitietoturvayhtiö Lookout blogissaan.
Tutkijat ovat löytäneet uudentyyppisiä adware-haittaohjelmia yli 20 000 näytteestä. Saastuneet sovellukset näkyvät käyttäjälle täysin tavanomaisina ja saattavat jopa toimia normaalisti, mutta taustalla sovellus avaa puhelimen root-oikeudet ja asentuu järjestelmätasolle. Käytännössä tämä voi tarkoittaa laitteen omistajalle laitteen vaihtoa, sillä ohjelman poistaminen kotikonstein tämän jälkeen vaatii syvällistä tekniikan tuntemusta.
Käytännössä adware-ohjelmat usein vain esittävät mainoksia, mutta root-oikeuksilla ne pystyvät teoriassa myös muokkaamaan lähes mitä tahansa käyttäjän tietoa laitteessa ja pääsemään käsiksi esimerkiksi salasanoihin.
Tällä hetkellä näyttää siltä, että saastuneita sovelluksia leviää vain kolmanne osapuolen sivuilla, eli niitä ei ole päätynyt Google Play -kauppaan. Näin saattaa kuitenkin vielä käydä.

Lue myös nämä
Tägit
virustorjunta Android tietoturva haittaohjelma
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.