Apple nappaa rahat muiden nenän edestä – 94 prosenttia voitoista Applelle

Manu Pitkänen
17. marraskuuta, 2015 12:48

Muutama vuosi sitten Canaccord Genuityn selvityksiä voittojen jakautumisesta älypuhelinmerkkien käytettiin todisteena sektorin jakautumisesta Applen ja Samsungin kesken. Kukaan muu ei pystynyt tekemään isossa mittakaavassa voittoa älypuhelimilla. Nyt Canaccord Genuityn selvitys osoittaa, että "duopoli" on muuttumassa "monopoliksi".
Tuoreen selvityksen mukaan Apple nappasi peräti 94 prosenttia koko älypuhelinmarkkinan voitoista. Lähes kaikki rahat siis valuvat yhden firman taskuun. Samsung tulee pitkältä perästä, sillä sen osuus voitoista oli vain 11 prosenttia. Kaikki muut valmistajat tekivät joko tappiota tai nollatulosta.
AppleInsiderin koostama graafi Canaccordin julkaisemista tuloksista osoittaa hyvin kuinka nopeasti Samsungin voitto-osuudet ovat laskeneet vuoden 2013 jälkeen – ja toisaalta kuinka nopeasti Applen osuus on noussut noin 50 prosentista nykyisille lukemille. Graafi osoittaa hyvin sen, että Samsungin alamäen suurin voittaja on ollut Apple. Applen markkinaosuus, eli toimitettujen puhelimien kappalemäärä suhteessa kokonaisvolyymiin, oli IDC:n mukaan syksyllä 14 prosenttia.
Canaccordin selvityksiä on kuitenkin kritisoitava siitä, että se seuraa vain länsimaissa hyvin tunnettuja brändejä. Esimerkiksi Huawei ja ZTE puuttuvat sen seurantakohteista. Micromaxista, Xiaomista ym. puhumattakaan. Toisaalta näiden merkkien seuraaminen ei muuta isossa kuvassa mitään, sillä ne tuskin tekevät miljardien dollarien voittoja – ei edes Huawei.

Lue myös nämä
Tägit
LG Apple Samsung Sony Huawei HTC Microsoft Apple iPhone Samsung Galaxy S6 Samsung Galaxy S6 Edge Samsung Galaxy S6 edge+
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.