Kamerat vertailussa: iPhone 6s vastaan Lumia 950XL

Manu Pitkänen
28. joulukuuta, 2015 17:28

Puhelinvertailun testiin päätyi jouluksi Microsoftin uusi Lumia 950 XL -lippulaivapuhelin sekä sen lisäksi vielä Applen iPhone 6s. Kamerasta on tullut älypuhelimien yksi tärkeimmistä yksittäisistä ominaisuuksista, joten katsotaan miten kaksin tuottamat kuvat eroavat käytännössä toisistaan.
Muistin virkistämiseksi kerrataan nopeasti puhelimien kameroiden tekniset tiedot.
iPhone 6s:ssä on 12 megapikselin kenno ja kameran aukkoluku on f/2,2. Optista kuvanvakainta ei ole. Lumia 950 XL:ssä on 20 megapikselin kenno, aukkoluku on f/1,9 ja optinen kuvanvakain kuuluu varustukseen.
Kuten kuvasuhteistakin voi jo päätellä, on iPhone 6s:llä otetut kuvat kuvapareissa ylempänä ja Lumia 950 XL:llä otetut kuvat alempana.



Lumia 950 XL:llä otetussa kuvassa horisontti on selvästi vinksallaan, mutta siitä ei voi laitetta syyttää, vaan se on kuvaajan oma moka. Piirtojälkeen se ei kuitenkaan sinäänsä vaikuta.
iPhone 6s:llä otetussa kuvassa esiintyy voimakkaammin, etenkin taivaan sinisessä osassa kuvan vasemmassa reunassa. Lumia 950XL:llä otetussa kuvassa on vastaavasti vasemmassa reunassa olevassa koivikossa huomattavan paljon epäterävyyttä.



Suurin ero tässä kuvassa on valkotasapainossa. Lumia 950 XL:llä otetussa kuvassa ikkunakoristeen valkoiset ruusut näyttäytyvät puhtaanvalkoisina, kun taas iPhone 6s:llä otetussa kuvassa sävy on huomattavan lämmin. Omaan silmään Lumialla otettu kuva näyttää kauniimmalta, mutta toisaalta iPhone 6s:llä otettu kuva toistaa kuvan realistisempana (kirkkaasti paistaneen auringon valo oli tosiaan sävyltään hyvin lämmin).



iPhonella otetussa kuvassa kukkien lehdet ja varret ovat väriltään hyvin valjuja, kun taas Lumia 950XL:ssä vihreä toistuu paljon voimakkaampana. Punaisissa kukissakin näkyy myös havaittava ero: iPhone 6s:llä otetussa kuvassa kukat ovat piirun verran sinertäviä.



Edellisen kohdan kommentteja voisi toistaa tässäkin kuvaparissa. iPhone 6s:llä otetussa kuvassa värit ovat haaleita, kun taas Lumia 950XL:ssä punainen toistuu voimakkaana ja realistisempana.



Hämärässä kuvaaminen on Lumia 950XL:n vahvuusalue optisen kuvanvakaimen ja ison aukon ansiosta. Kuten vertailuparista nähdään, Lumia 950XL:llä otettu kuva on selvästi kirkkaampi ja tasaisemmin valottunut. Toisaalta kuusen ja sen valojen aiheuttama vihreä valaistus huijaa puhelimen valkotasapainoa sen verran, että taustalla näkyvät rappuset toistuvat lähes vaaleanpunaisina. iPhonella otetussa kuvassa valkotasapaino ei ole mennyt lankaan, mutta kuva on muutoin pimeä.



Viimeinen kuva tuo ehkä kaikkein parhaiten esiin iPhone 6s:n ja Lumia 950XL:n erot hämäräkuvauksessa. Kummassakaan kuvassa ei ole käytetty salamaa ja molemmissa kuvissa ISO-arvo on EXIF-tietojen mukaan 2000. Suljinaika on Lumia 950XL:llä otetussa kuvassa sen sijaan 0,25 sekuntia, kun taas iPhonella otetussa kuvassa se on vain 1/17 eli 0,0588 sekuntia. Ero suljinajassa on peräti nelinkertainen Lumian hyväksi ja selittää kuvien välisen huiman eron. Lumian pitkän suljinajan taustalla on optinen kuvanvakain. Lisäksi Lumian aukko on suurempi, minkä ansiosta samassa ajassa sen kameraan pääsee virtaamaan enemmän valoa.

Lue myös nämä
Tägit
Nokia Lumia Windows 10 Vertailu Apple iPhone Microsoft Lumia 950 Microsoft Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.