Näin paljon 780 euron iPhonen valmistus maksaa

Manu Pitkänen
21. syyskuuta, 2016 10:35

Uuden iPhonen komponenttikustannusten ja jälleenmyyntihintojen vertaileminen on yksi syksyjen vakiouutisaiheita – niin tälläkin kertaa. Markkinatutkimusyhtiö IHS:n julkaisemassa raportissa esitellään yksi valistunut arvaus puhelimen kokoonpanokuluista.
Perustason 32 gigatavun mallin valmistaminen maksaa IHS:n mukaan arviolta 224,80 dollaria. Summa sisältää komponenttikustannusten lisäksi myös kokoonpanokustannukset, joiden arvioidaan olevan yhtä laitetta kohti suunnilleen viisi dollaria. Suuremmasta iPhone 7 Plussasta ei ole tehty vielä kustannusanalyysiä, mutta esimerkiksi viime vuonna iPhone 6s:n ja iPhone 6s Plussan kustannusero oli 36,89 dollaria.
Apple myy 32 gigatavun iPhone 7:ää verkkokaupassaan 649 dollarin verottomaan hintaan (Suomessa noin 780 euroa). Suuri hintaero tuotantokustannusten ja jälleenmyyntihinta aiheuttaa luonnollisesti ihmettelyä, mutta kustannusanalyysissä ei oteta lainkaan huomioon markkinointikuluja tai vuosien saatossa laitteen käyttämän teknologian kehittämiseen käytettyjä panostuksia. Puhelin ei myöskään toimi ilman käyttöjärjestelmää.
Markkinataloudellinen tosiasia on sekin, ettei tuotteita pidä hinnoitella yksisilmäisesti kustannusten perusteella. Tavoitteena pitäisi olla isot katteet, ei tuotteen myyminen mahdollisimman edullisesti. iPhonen hinta on korkea, koska markkinoilla ollaan valmiita maksamaan siitä 649 dollaria.

Lue myös nämä
Tägit
Apple Apple iPhone iOS 10
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.