Applen iPhonessa käyttämän safiirin naarmuuntumisen syy selvisi, höynäyttikö Apple kuluttajia?

Matti Robinson
4. lokakuuta, 2016 18:45

Laitteiden kestävyyttä eri keinoin testaava YouTuben Zack Nelson (JerryRigEverything) julkaisi hiljattain videon uudesta iPhone 7:stä. Mitään suuria yllätyksiä laitteesta ei löytynyt, kunnes Zack käänsi katseensa kohti väitetysti safiirista valmistettuja kotinäppäimen ja kameran päällysteitä.
Koska nämä naarmuuntuivat selkeästi normaalia safiiria helpommin, niin testaaja tuli tulokseen, että kyseessä ei ole safiiri vaan tavanomaisempi lasi. Apple-fanit eivät kuitenkaan hyväksyneet Zackin testiä ja viittasivat Applen virallisiin tuotetietoihin luotettavampana lähteenä.
Sittemmin Zack on julkaissut YouTube-kanavallaan uuden videon, jossa otetaan uusien iPhone-laitteiden safiiri tarkempaan syyniin. Yliopiston elektronimikroskoopin ja muiden laitteiden avulla selvisi, että Applen "safiirilasit" eroavat esimerkiksi Tissotin kelloissa käytetystä safiirista siinä, että niissä on epäpuhtauksia kun kellojen lasi on puhdasta safiiria.
Ilmeisimmin tästä johtuen safiiri ei ole yhtä vahvaa ja naarmuuntuu paljon todellisia safiireja helpommin. Zack huomioi kuitenkin, että tämä ei välttämättä ole ainoastaan huono asia, sillä ainakin osan "epäpuhtauksista" voi selittää vaikkapa kameran linssille olennainen heijastuksien estäminen.
On kuitenkin varmaa, että Applen iPhone 7:ssä käyttämä lasi ei ole yhtä vahvaa kuin puhdas safiiri, jota käytetään mm. kelloteollisuudessa. Lisäksi, kuten Zack lopussa mainitsee, tämä herättää kysymyksen, että mihin asti materiaalia voi kutsua safiiriksi?Erityisesti, kun sen ominaisuudet eivät ole kuluttajille tutun safiirin kanssa yhtäläiset.
Tässä vaiheessa ei ole tietoa käytetäänkö samaa epäpuhdasta safiiria myös Applen muissa safiirituotteissa, kuten Apple Watchissa. Apple ei ole kommentoinut tapausta.

Lue myös nämä
Tägit
Nopeat
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.