Microsoft yllätti tuloksellaan

Manu Pitkänen
21. lokakuuta, 2016 9:56

Microsoftin osakekurssilla käytiin kauppaa ennätykselliseen korkeaan hintaan yhtiön ilmoitettua uuden kirjanpitovuotensa ensimmäisen neljänneksen tuloksen. Heinä-syyskuun liikevaihto oli 22,3 miljardia dollaria ja liikevoitto oli 7,1 miljardia dollaria.
Liiketoiminnan hyvän kehityksen taustalla on yrityksille myytävien palveluiden suotuinen kehitys. Esimerkiksi Azure-liiketoiminnan liikevaihto kasvoi 116 prosenttia, palvelinliiketoiminnan kasvu oli 11 prosenttia ja "älykkään pilven" ympärille luotu liiketoiminta kasvoi kahdeksan prosenttia. Windowsin OEM-myynti sen sijaan pysyi samalla tasolla kuin vuosi sitten.
Microsoftin vetäytyminen puhelinmarkkinoilta näkyy hyvin tulosjulkistuksessa: puhelinliiketoiminnan liikevaihto putosi neljänneksen aikana peräti 72 prosenttia. Yhtiö myi peruspuhelimien liiketoiminnan HMD Globalille keväällä ja ajoi itse Lumia-puhelimien kehitystyön käytännössä alas. Puhelimista vetäytymiseen liittyen Microsoft kertoo Q10-raportissaan aikovansa vähentää maailmanlaajuisesti ensi kesään 2850 työpaikkaa. Irtisanomiset tulevat viime keväänä ilmoitettujen vähennysten (1850 työpaikkaa) lisäksi. Viime keväänä Microsoft ilmoitti lopettavansa Tampereen tutkimus- ja kehitysyksikön.
Päivitys. Q10-raportissa mainittu 2850 työntekijän vähennys ilmoitettiin 28. heinäkuuta, eikä se siten ole uusi tieto.

Lue myös nämä
Tägit
Microsoft Microsoft Azure Microsoft Lumia
Käytämme evästeitä sivuillamme. Näin parannamme palveluamme.